![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Razem z kolegą wykorzystaliśmy PHP do napisania programu, który odnosi się do bazy danych MySQL. Problem w tym, że PHP za bardzo nie znamy i postanowiliśmy posiłkować się forum, Google i książką. Jakoś połączyliśmy całość i faktycznie wszystko działa. Problem w tym, że po kliknięciu edytuj, otwiera się formularz, wprowadzamy zmienione dane i... zamiast edytować rekord, zostaje dodany nowy z wprowadzonymi zmianami, a stary jak bym tak jest. Oto fragment kodu, czy ktoś może nam powiedzieć gdzie jest błąd?
Powód edycji: [Spawnm]: ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 56 Dołączył: 3.11.2006 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Linia 60:
Te zapytanie wykonuje się przy każdym odświeżeniu skrypt. Sprawdzaj if'em czy zmienna $_REQUEST['a'] jest ustalona - jeśli nie to wykonaj zapytanie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Dzięki za odpowiedź. To cenna rada, jednak my zajmujemy się PHP od 2-3 tygodni. Nie za bardzo zrozumiałem co dokładnie zmienić. No może w 20% zrozumiałem ![]() Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 15 Dołączył: 1.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 36 Dołączył: 8.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Jesli "edytujesz" to automatycznie wykona sie zapytanie INSERT, to zmieniona i poprawna linijka 51
Kod if($id_klienta and $opis_usterki and $model and $imei and $data and $_REQUEST['a'] != 'edit' and $_REQUEST['a'] != 'save') to chyba wszystko, napisz czy zadzialalo. @edit w zapytaniu uzyles apostrofow przy wrzucaniu ID, to jest zawsze INT i w ogole nie powinno zadzialac z apostrofami, wiec: Kod "UPDATE REKLAMACJE SET id_klienta=$id_klienta,
opis_usterki='$opis_usterki', model='$model', imei='$imei', data='$data' WHERE id=$id" Ten post edytował *OuTSideR* 8.07.2010, 18:37:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 1 Dołączył: 21.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
napiszcie na gg: 11007506; mam sporo wolnego czasu, chętnie pomogę
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 21:38 |