![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
Próbuję napisać dla siebie w ramach trenowania sobie głównie PHP taki mały CMS z systemem Newsów i Komentarzy i mam takie pytanie odnośnie mojej koncepcji - czy jest dobra ?; Jak to najlepiej zrobić ? Będą tam kategorie więc newsy do jednej tabeli z ID, Kategoria, Data, Autor, Tresc itp... Komentarze do osobnej tabeli z ID, tresc, art_id, nick, data, ip, e-mail, zatwierdzono itp... i wszystkie ustawienia np. kolory, itp... do osobnej tabeli i potem w kategorii A wyświetlam tylko newsy które mają w polu Kategoria 'A' ? A do tego newsa tylko komentarze o właściwym art_id Jak myślicie czy to jest dobre rozwiązanie ? Ma to wogle prawo działać ? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 322 Pomógł: 15 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Naturalnie że ma to prawo działać, tabele w bazie danych robisz sobie jak Ci się podoba, ważne jest tylko odpowiednio się do nich odwołać.
Ja osobiście zrobiłbym podobną skrukture tabel ![]() Powodzenia |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok dzięki też mi się wydaje że na początek to najlepsze rozwiązanie. Tym bardziej że w panelu administratora chciałbym w jednej karcie mieć wszystkie newsy ze wszystkich kategorii więc tym bardziej trzymanie tego w jednej tabeli mi odpowiada. Analogicznie tak chciałbym robić z komentarzami. Ale jak ktoś miałby lepszy pomysł to proszę napisać bo to dla mnei ważne.
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kategorie powinny być również w osobnej tabeli.
|
|
|
![]()
|
|
Kategorie powinny być również w osobnej tabeli. Czyli dodatkowa tabela na Kategorie ? żeby np. w panelu administratora można było dodawać nowe itp.. tylko mam pytanie; jakie pola powinny się tam znaleźć oprócz takich przykładowych; Nazwa, publiczna/ukryta, opis ? Podsumowując 4 podstawowe tabele; -Newsy z ID, Kategoria, Data, Autor, Tresc -Komentarze z ID, Tresc, Art_id, Nick, Data, IP, e-mail, zatwierdzono/niezatwierdzono -Ustawienia ... -Kategorie Nazwa(zgodna z polem Kategoria w tabeli Newsy), publiczna/ukryta/ opis ew np. księga gości jeszcce ;p potem wyświetlam z tabeli Kategorie do odpowiednich kategorii newsy o odpowiednim polu 'Kategoria' i do tych newsów oprócz podstaw komentarze o odpowiednim Art_id Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 4 Dołączył: 4.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tabeli z kategoriami ja zawsze umieszczałem takie pola:
*id - będziesz się odwoływał w artykułach, że to do właśnie do tej kategorii należy tekst *nazwa - wiadomo nazwa (w panelu administratora np. aby podejrzeć wszystkie) *ukryta/publiczna - (Twoja koncepcja więc dodaje to pole) *opis (aby każdy wiedział co w danej kategorii artykułów się znajduję) Uważam, że nic więcej się nie przyda Co do księgi gości w postaci tabel to: *id - id wpisu *autor *tresc *ip (mozesz sie w to bawic - jesli chcesz mozesz kogos po ip zbanowac) *dodatkowe pola do wpisania (np. www, gg) *zatwierdzone (2 wartosci: 0 - nie zatwierdzone, 1 - zatwierdzone. Jeśli byś sprawdzał komentarze pod względem treści to jest to konieczne pole) Ten post edytował ZuyPan 7.07.2010, 15:42:34 -------------------- Blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[quote]Nazwa(zgodna z polem Kategoria w tabeli Newsy)[quote]Nie. W tabeli aktualności podajesz ID kategorii do której dany wpis należy.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Nazwa(zgodna z polem Kategoria w tabeli Newsy) Nie. W tabeli aktualności podajesz ID kategorii do której dany wpis należy.czekaj, czekaj bo trochę trudno mi zrozumieć co piszesz. W tabeli z Newsami (aktualności) podaje ID kategorii do której dany wpis należy ? To w takim razie pole 'Kategoria' w tabeli Newsy jest mi zbędne a zamiast tego np. kat_id ? Wcześniej chciałem sparować arty z nazwą kategorii teraz będę z ID kategori tak ? Cytat W tabeli z kategoriami ja zawsze umieszczałem takie pola: *id - będziesz się odwoływał w artykułach, że to do właśnie do tej kategorii należy tekst ZuyPan,u ciebie wszystko rozumiem tak właśnie chce zrobić z tym że nad tym trochę się zastanawiam. Chodzi o to że w tabeli Newsy (gdzie trzymam wszystkie wpisy) mam się odwoływać do id kategorii do której należy. Zatem w tabeli Newsy zamiast ID, Kategoria, Data, Autor, Tresc będzie ID, kat_id, Data, Autor, Tresc itd... ? kat_id zgodny z ID Kategorii do której należy. Potem w Kategorii o ID X wyświetlam same wpisy o tym kat_id. PS spytałem bo nie jestem pewien was osobno ale widzę że chyba chodzi o wam o to samo, ale nie jestem pewien czy dobrze to rozumeim... ![]() Póki co dzięki za pomoc Ten post edytował Dominbik 8.07.2010, 08:05:16 |
|
|
![]()
|
|
Kod Aktualności: Aktualności.kategoria_id to klucz obcy na Kategorie.id, analogicznie Komentarze.aktualność_id to klucz obcy na Aktualności.id.id, kategoria_id, tytuł, treść, data_dodania Kategorie: id, nazwa Komentarze: id, aktualność_id, treść Polecam pogoogleać za frazami: "mysql normalization" czy "mysql relations" Ten post edytował Crozin 8.07.2010, 11:27:07 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 12:13 |