![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 2 Dołączył: 6.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc, jestem tu nowy takze WITAM WSZYSTKICH.
A teraz do rzeczy: Mam narazie prosty skrypt do dodawania newsow do sql, poprzez formularz html - wszystko dziala pieknie. W phpmyadmin pole tresc (tresc newsa) jest polem typu text i kodowane UTF8_polish_ci. Gdy dodaje newsa i w polu textarea uzyje entera (nowa linia) i pozniej to zapisze do bazy, to w bazie jak daje podglad rekordow, to ladnie mi te linie lamie, ale gdy juz wyswietlam tego newsa na stronie to zamiast: Cytat 1 linia. 2 linia. 3 linia. itp... mam takie cos: Cytat 1 linia. 2 linia. 3 linia. itp... Czemu tak sie dzieje i jak temu zaradzic, zeby wyswietlalo na stronie nowe linie, tak jak w phpmyadmin? Narazie problem zalatwilem tak, ze przed zapisaniem do bazy daje takie cos: ale uzywanie na stronie <br /> nie jest dobrym pomyslem zwazajac na W3C. Jak inaczej moge to zrobic? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 322 Pomógł: 15 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja też miałem ten problem, ale wykorzystałem darmowego CKEditora, który wszystko ładnie łamie i koloruje
![]() P.S. Masz tutaj linka http://ckeditor.com/ Ten post edytował Barcelona 6.07.2010, 17:17:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po za tym
$tresc = str_replace("\r\n", "<br />", $_POST['tresc']) = nl2br Ten post edytował gothye 6.07.2010, 17:18:36 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 2 Dołączył: 6.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja też miałem ten problem, ale wykorzystałem darmowego CKEditora, który wszystko ładnie łamie i koloruje ![]() P.S. Masz tutaj linka http://ckeditor.com/ Znam ckeditora, ale mi nie jest on potrzebny, w moim przypadku textarea + bbcode jest w 100% wystarczalna. po za tym $tresc = str_replace("\r\n", "<br />", $_POST['tresc']) = nl2br No ok, o tym nie wiedzialem, ale nadal w zrodle zwraca mi to <br /> i teraz nie wiem czy tak zostawic, czy jest inne wyjscie. Bo duzo osob krytykuje ten znacznik "<br />", wysmiewa kod z nim, a jednak widocznie nie da sie tego zastapic. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 322 Pomógł: 15 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jestem pewien, ale chyba w języku html jest to jedyny sposób łamania linii, no chyba że chcesz zaczynać nową linie od nowego akapitu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Wyśmiewa się <br/> jeśli się je wciska gdzie popadnie aby np. uzyskać margines itp.
w treści newsa <br/> jest ok. Ew. jak tak bardzo nie chcesz <br> to wciskaj newsy w <pre> ale osobiście polecam br ![]() |
|
|
![]()
|
|
Tyle ze ja w paragrafie trzymam cala tresc:
Wyśmiewa się <br/> jeśli się je wciska gdzie popadnie aby np. uzyskać margines itp. w treści newsa <br/> jest ok. Ew. jak tak bardzo nie chcesz <br> to wciskaj newsy w <pre> ale osobiście polecam br ![]() Aha, no to mi troche ulzylo, skoro <BR> nie jest zle, to przy tym zostane ![]() Dzieki za pomoc! Poprostu myslalem, ze sie jakos inaczej lamie tekst. Ten post edytował kaźmirz 6.07.2010, 17:54:34 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 19:58 |