Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

4 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Wydanie własnej książki
SHiP

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, zaczałem pisać książkę(tak, tak związaną z PHP), mam już kilkadziesiąt stron i wysłałem przykładowy rozdział do Helionu. Powinni mi odpowiedzieć niebawem co i jak. Zastanawiam się jednak czy Helion to najlepsza opcja. W zasadzie to wydawcą może być nawet i mój współlokator prowadzący własną firmę(jedną już książkę wydał) jednak zależy mi na zapleczu marketingowym, dobrej dystrybucji etc.

1. Znacie inne dobre wydawnictwa?

Nie podano mi konkretnych danych w kwestii rozliczania się(te są chyba tajne oraz indywidualne dla każdej pozycji). Wiem, że będę otrzymywał tantiemy od każdej sprzedanej pozycji.

2. Jaki procent waszym zdaniem jest ludzki. Ja rozumiem, że nie dostanę dużo ale ile(mniej więcej) waszym zdaniem powinienem zgarnąć złotych od każdego egzemplarza?

Go to the top of the page
+Quote Post
Fifi209

-----

Cytat(SHiP @ 6.07.2010, 12:19:29 ) *
2. Jaki procent waszym zdaniem jest ludzki. Ja rozumiem, że nie dostanę dużo ale ile(mniej więcej) waszym zdaniem powinienem zgarnąć złotych od każdego egzemplarza?

To ile złotych dostaniesz zależy chyba też od ceny samej książki. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
Spawnm

Grupa: Moderatorzy

Z tego co mi się obiło kiedyś (kilka lat temu) o uszy to możesz spodziewać się 2-4% .
+Quote Post
SHiP

-----

@fifi209:
rozumiem, lecz zawsze można to jakoś wykalibrować

2% z powiedzmy 50zł to raptem 1zł. Aby normalnie zarobić helion musiałby sprzedać z 6tys. sztuk. Czy to realne?
+Quote Post
Wicepsik

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Nie sądzę.. aż takiego zainteresowania to raczej nie ma...

#edit
Zależy o czym piszesz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował Wicepsik 6.07.2010, 12:11:55
+Quote Post
SHiP

-----

W skrócie PHP+Hacking
+Quote Post
thek

Z tego co kiedyś mi na studiach jeden z profesorów wspomniał, to zazwyczaj jest jednorazowa wypłata określonej gratyfikacji i na tym się kończy. Nie dostajesz za ilość sprzedanych egzemplarzy, ale z tego co pamiętam procent od wielkości nakładu. Im wyższy, tym większa kwota dla Ciebie. Na procent od sprzedanych egzemplarzy nie licz. Możesz jedynie w przyszłości, gdy będzie taka popularność książki, że będzie dodruk, liczyć na dodatkową gratyfikację.
+Quote Post
wookieb

Popyt to jakiś ma na pewno ale patrząc na poziom książek z tej dziedziny otwiera mi się nóż w kieszeni i włącza mode niszczenia tego typu "broszur".
Zawsze skłaniam się do specjalistycznej literatury konkrernie na jeden temat a nie tak szeroko pojętego jak strony www. Co do bezpieczeństwa stron www to nie sądzę, czy chociaż liżniesz coś porządnego z tej dziedziny. O sql injection to nawet moja mama słyszała.
+Quote Post
SHiP

-----

@thek: wszystko jedno, a nawet lepiej bo dostąnę pieniądze od razu.

Pani z helionu mi napisała:
Cytat
Wszystkie kwestie związane z honorarium autorskim oraz samą umową ustalane są w momencie, kiedy zostanie zaakceptowany konspekt książki. Na tym etapie mogę dodać, że wynagrodzenie autora faktycznie stanowią tantiemy ze sprzedaży książki.

@wookieb: ojj zdziwiłbyś się... Zgadzam się, że poziom na polskim rynku jest srasznie niski wręcz zerowy...

Ten post edytował SHiP 6.07.2010, 12:20:07
+Quote Post
Spawnm

Cytat(SHiP @ 6.07.2010, 13:13:09 ) *
W skrócie PHP+Hacking

O tym wiele nie napiszesz + trudno będzie ci się przebić przy obecnej ilości książek o php czy bezpieczeństwie www.
Lepiej byś coś napisał o js/canvas, z twojego blogu wynika że wiedzę posiadasz a książek o canvas nie ma więc masz monopol.
+Quote Post
SHiP

-----

Też o tym myślałem lecz o bezpieczeństwie można więcej napisać mniejszym nakładem pracy. Poza tym tutaj też monopol w pewnym sensie będę miał. Są 2 książki które nic konkretnego nie zawierają...

Tak aby rozjaśnić co nieco. Oprócz strandardowego (Blind)(Reverse)SQL Injection, XSS, ataków na sesji, nagłówki, LFI itp. chcę pokazać trochę bardziej skomplikowane rzeczy typu: zaglądamy w kod źródłowy php, sprawdzamy jak jest napisana funkcja getimagesize(), sprawdzamy specyfikacje formatu GIF, preparujemy avatar tak aby funkcja identyfikowała go jako poprawny obrazek, ale żeby jednocześnie wstrzyknąć kod PHP.
+Quote Post
eccocce

-----

PHP+Hacking to dosyć ogólnie ujęta tematyka książki... Chcesz po prostu opisać zagrożenia z punktu widzenia dewelopera, a może coś głębszego - przykładowe ataki, dużo przykładowego kodu, itp.?

edit: Tego postu nade mną nie było, gdy to pisałem (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Dzięki za odpowiedź!

Ten post edytował eccocce 6.07.2010, 12:32:29
+Quote Post
bim2

-----

Ludzie, a co wy się tak go tak czepiacie. ~SHIP zadal pytanie, a wiekszosc pisze ze nie trafil z tematem. Ja bym w sumie nawet o tym poczytal ale raczej nie wydalbym kasy na ksiazke.
+Quote Post
gigzorr

-----

jak napiszesz to wystaw na allegro , chetnie poczytam o php zwiazanym z hackingiem i przykladowe przyklady dziur xss,sql (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
+Quote Post
Fantazyn

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Ja dodam na zachętę : ), że z chęcią przeczytam (i kupię!) jak będzie wnikliwa i w przystępnej cenie (chociaż drugi warunek da się wybaczyć w przeciwieństwie do pierwszego).

Pozdrawiam i trzymam kciuki za przyszły bestseller.

Ps. Tak z ciekawości... ciekawe czy można wydać książkę i oddać ją jednocześnie jako pracę magisterską (lub inną) na studiach.
Ps2. A co do trafności w rynek to pamiętajcie nie tylko o starych wyjadaczach, ale także o młodych wannabe hackerach ; )

Ten post edytował Fantazyn 6.07.2010, 12:54:17
+Quote Post
thek

Fantazyn: Ja słyszałem tylko o przypadkach wydawania jako książkę prac magisterskich. Na wniosek promotora, który uznał ją za interesującą. I masz rację co do ceny. Mając dobrą książkę wybaczy się mniej atrakcyjną cenę autorowi/wydawnictwu.

Co do wyjadaczy i wannabe to przykro mi, ale chcąc być hackerem musisz wiele sam się nauczyć i do tej wiedzy i tak dotrzeć. Prawdę mówiąc dobry programista pisze kod prawidłowo. Bardzo dobry programista wie o niebezpieczeństwach i lukach w swoim kodzie czy też błędach języka, narzędzia używanego i im przeciwdziała na ile potrafi. Hacker zaś to takie wyższe stadium bardzo dobrego programisty. Zna on to co bardzo dobry programista, ale dodatkowo obudowane w jeszcze większa wiedzę na temat nie tylko narzędzi i języków, ale także kompilatorów, interpreterów, systemów operacyjnych i nie tylko zna luki, ale i sam aktywnie potrafi je znaleźć i wykazać ich istnienie poprzez pisanie proof-of-concept. Nie wrzucajmy więc do jednego wora, hackera, crackera i script-kiddie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Hacker to pojęcie inne niż chce mu się przypisać w literaturze "sensacyjno-publicystycznej" (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
frytek92

-----

Szczerze mówiąc na polskim rynku nie ma zbyt wiele książek o bezpieczeństwie PHP z tego co wiem to 2-3 książki z tego 2 to 150 stron w formie leksykonu, jeżeli książka wyjdzie to napewno ja kupie, jeżeli książki ci sie nie uda opublikować to możesz sprzedawać w formie E-Booka z chęcią kupie powiedzmy cena 15 zł i dałbyś przykładowo 1 rozdział do przeczytania, żeby kupujący mógł podjąć decyzje, aa ze helion nie sprzedaje e-booków to mnie dziwi chyba boją sie piractwa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
bim2

-----

Ahh, za e-booka też bym zapłacił z 15zł (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Chciałbym przeczytać jaką wiedzę reprezentujesz :] i wtedy można książkę oceniać.
+Quote Post
Volume

-----

Co do książek będących pracami magisterskimi to też słyszałem jedynie o sytuacji, jak praca mgr została opublikowana, np. Biografia Lecha Wałęsy - Pawła Zyzaka. A co do odwrotnej sytuacji - myślę że nie byłoby większego problemu jeśli tylko taka forma byłaby akceptowana. U nas prace dyplomowe musiały mieć konkretny schemat - wstęp i opis ogólny tego o czym się pisze, rozwiniecie/badania, stwierdzenia i wnioski, literatura plus do tego streszczenie pracy - czyli mniej więcej taka praca mgr odpowiada schematowi przeciętnej książki.

A kiedyś poznałem osobę, której projekt strony internetowej był głównym elementem pracy inżynierskiej (nie z informatyki a z jakiegoś innego technicznego kierunku, oczywiście chodziło o część merytoryczną - w fazie obrony pracy była prezentowana treść i forma strony).

Wracając do tematu to dobrze jak nie zaniedbasz przy tym aktualnych standardów sieciowych dotyczących np. (x)HTMLa (bo wiadomo że ten język jest niemal nierozłącznym towarzyszem PHP), niektórzy uważają, że jak ktoś pisze o PHP to ma prawo nie znać standardów, wg mnie takie myślenie jest śmieszne, to tak jakby publikować książki z błędami ortograficznymi (juz nie mówię o nowościach - ale żeby chociaż o semantyce kodu pamiętać).

Ten post edytował Volume 6.07.2010, 17:03:08
+Quote Post
eccocce

-----

Także SHiP jak sam widzisz, na samym forum już ~10 egzemplarzy spokojnie sprzedasz (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 18.09.2025 - 19:12