![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2010 Skąd: Trzeszczany Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Posiadam tabelę zawierającą zamówione usługi, które pojawią się na fakturze. Struktura tabeli przedstawia się następująco:
Problem przedstawia się następująco: kolumna fv_uid zawiera ID faktury, na której znajduje się dana usługa (więc może się powtarzać) a fv_date zawiera datę dodania usługi do faktury (w formacie UNIXowym). Wcześniej tworząc listę faktur pomijałem powtarzające się rekordy z fv_uid lecz zapomniałem o pewnej rzeczy: wraz z nowym miesiącem fv_uid zaczyna się od "1" więc w aktualnej sytuacji daną usługę wyświetla w fakturze z całkiem innego miesiąca. Czy da się coś zrobić na obecnej bazie czy np. dodać kolumnę zawierająca dany miesiąc oraz rok i wg. tego sortować dane? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod WHERE MONTH(FROM_UNIXTIME(fv_date)) = 7 Ale generalnie raczej przydałoby się to przekonstruować. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2010 Skąd: Trzeszczany Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do ID faktury (fv_uid) dodałem datę i teraz id wygląda następująco: YYYYmmID (2010071) daje faktuję o numerze 1 w lipcu 2010. Kolejny numer faktury dodaje 1 do liczby powstałej wcześniej z daty i ID. Problem więc rozwiązany.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 15:01 |