Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Jaki język do aplikacji desktopowych?
NetJaro

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witajcie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Sesja się skończyła i postanowiłem nauczyć się, po PHP, języka programowania który umożliwi mi tworzenie aplikacji desktopowych.

Jednak ciężki mam wybór..

Zastanawiałem się nad:

1. C++ / C#

2. Python

Często klienci chcieliby aplikacji, która umożliwi im np. dodanie produktu do sklepu - żeby nie musieli korzystać z przeglądarki.

Co polecacie?
Jakiś łatwy język, gdzie znalazłbym ładne i przejrzyste GUI (edytor).

Ewentualnie Ruby - ale czy umożliwia on pisanie aplikacji desktopowych? Ostatnio gdy ma się na myśli Ruby to przychodzi do głowy od razu RoR..
Odrzuciłem Javę, ponieważ miałem na studiach i jakoś mi nie podszedł ten język.. może kiedyś (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Chodzi mi też o rozwiązanie w miarę przyszłościowe - dlatego tutaj chyba lepiej wybrać Pythona (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Dlatego głównie zastanawiam się nad C++ a Pythonem.
Liczę na konkretne posty (argumenty za i przeciw), lekki flame war (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Pozdrawiam,
Marcin.
Go to the top of the page
+Quote Post
yevaud

-----

napisalem kiedys cos takiego(w moim przypadku Firebird + Delphi), ale to strata czasu moim zdaniem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Aplikacja webowa traci na flexibility, a na dodatek musisz wystawic dostep do bazy danych "na zewnatrz".
Jesli jednak musisz to sugerowalbym C#
+Quote Post
nasty

-----

Cytat(NetJaro @ 5.07.2010, 01:08:15 ) *
(...)
Zastanawiałem się nad:

1. C++ / C#

Nie stawiałbym na równi tych języków. C++ a C# to trochę inne światy.
Można podsumować to trochę (nie do końca sprawiedliwie) tak:

- C# - szybkie pisanie aplikacji
- C++ : pisanie szybkich aplikacji
+Quote Post
marcio

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Cytat
Liczę na konkretne posty (argumenty za i przeciw), lekki flame war

Rotfl teraz kazdy liczy na argumenty a nikomu nie chce sie juz czytac takich flejmow w necie.

Wybor nalezy do ciebie jak masz jakies konkretne pytania to pytaj bo tak ogolnie to nikomu rozpisywac sie nie bedzie chcialo!

Chcesz pisac szybko i wygodnie to polecam C# i Python sam sie ich ucze jak mi sie chce (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) na C++ za duzo czasu trzeba poswiecic i w ogole jesli nie musisz to nie polecam!
+Quote Post
Fifi209

-----

Uczyłem się C++ jak i C#, przyznam że w tym drugim znacznie prościej jest coś wymodzić, osobiście skłaniałabym się ku C#.
+Quote Post
Riklaunim

-----

W Pythonie masz PyQt4 - na licencji GPL lub komercyjnej dla aplikacji nie-GPL. Jest też PyGTK+ ale ono jest mniej przyjazne pod kątem wielu platform (platform innych niż Linux/Unix). Pisze się w tym łatwo, choć dochodzi robota jeżeli musisz tworzyć własne bardziej złożone widżety/kontrolki interfejsu.
+Quote Post
Spawnm

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Często klienci chcieliby aplikacji, która umożliwi im np. dodanie produktu do sklepu - żeby nie musieli korzystać z przeglądarki.

Poczytaj o adobe air (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Aplikacje działają na wszystkich systemach operacyjnych, piszę się je szybko z wykorzystaniem html i javascript z dodatkami air to operacji na plikach czy ajaxowych operacjach na stronach www.
+Quote Post
bim2

-----

Mnie zastanawia czemu autor odrzucił Jave? Jeśli ktoś programował wcześniej w php obiektowo a dodatkowo dużo pisał skryptów js to i konstrukcje i podobne zachowanie jezyka (bardzo malo podobne, ale jednak klase bardzo podobnie sie pisze jesli pamietamy kilku zmianach) będzie znał. Sam zabrałem sie na poważnie za Jave i z pomocą NetBeansa (podpowiadanie składni) programowanie w Javie jest banalnie proste. Wszystkie metody i klasy są bardzo intuicyjne, a dzięki masie poradników online dużo można zrobić z podstawową wiedzą. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
KeeL

-----

Cytat(bim2 @ 6.07.2010, 16:58:12 ) *
Mnie zastanawia czemu autor odrzucił Jave? Jeśli ktoś programował wcześniej w php obiektowo a dodatkowo dużo pisał skryptów js to i konstrukcje i podobne zachowanie jezyka (bardzo malo podobne, ale jednak klase bardzo podobnie sie pisze jesli pamietamy kilku zmianach) będzie znał. Sam zabrałem sie na poważnie za Jave i z pomocą NetBeansa (podpowiadanie składni) programowanie w Javie jest banalnie proste. Wszystkie metody i klasy są bardzo intuicyjne, a dzięki masie poradników online dużo można zrobić z podstawową wiedzą. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Zgadzam się z autorem, sam mam zamiar się nauczyć Javy, poczyniłem w tę stronę już pierwsze kroki, jak dla mnie jest to bardzo intuicyjny język, ale na razie nie wgłębiam się bardziej w naukę, gdyż chcę się bardziej wprawić w PHP.

Jeżeli autor by chciał, to ja mogę polecić Javę, a co do języków wyżej wymienionych polecił bym C++, podobno trudniejszy w nauce, ale jest szybszy.
+Quote Post
plurr

-----

Cytat(bim2 @ 6.07.2010, 16:58:12 ) *

Mnie też to zastanawia. Sam piszę w javie, jest łatwo i przyjemnie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Do C# się kiedyś przymierzałem, ale ogranicza go platforma, tylko MS.
Python dla desktopowych aplikacji? Z całym szacunkiem dla tego języka - sam w nim piszę ciekawe narzędzia i systemy webowe, ale na aplikację okienkową bym się nie zdecydował. Chyba, że jakiś Jython czy coś w tym rodzaju.

Mam kolegi, który pisze dużo w Qt4 - tutaj jednak C++ jest o wiele trudniejszy, trzeba poświęcić więcej czasu. Co później oczywiście owocuje szybkością. Coś za coś.

Ja bym polecił Javę lub C#.
+Quote Post
bim2

-----

Cytat
Mnie też to zastanawia. Sam piszę w javie, jest łatwo i przyjemnie winksmiley.jpg Do C# się kiedyś przymierzałem, ale ogranicza go platforma, tylko MS.

Jak to pisali na bashu (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Argumentacja, że Java jest świetna bo jest wieloplatformowa to jak mówienie że seks analny jest najlepszy bo się sprawdza u obu płci. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Także programuję w Javie oraz Java Me i na razie się nie mam zamiaru przerzucać na C# czy C++ (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Zawsze mnie kolega zbywał jak chciałem mu pokazać programik w C++ słowem "Mac" ;P Ostatnio mu się nie udało :]

BTW. Ale szczerze mówiąc prosty serwerek w Javie jest o wiele bardziej ociężały niż serwer w C++ (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Albo maszyna na której stał ledwo zipiała.
+Quote Post
dsfds2432432dsf

-----

Zdecydowanie Java - przenośność między platformami.
+Quote Post
marcio

X----

Przewaznie jak sie pisze komus aplikacje to wieloplatformowosc to wcale nie taki piorytet (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) niestety kazdy sie tym zachwyca w javie ale jest duzo innych gorszych lub lepszych rzeczy:]
+Quote Post
plurr

-----

Java to również open source, wszystko darmowe, wiele implementacji podobnego problemu czyli szeroki wachlarz rozwiązań. Wieloplatformowość to nie tylko unix i win, ale także aplikacje mobilne, a nawet oprogramowanie w waszych dekoderach tv (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) W sumie to java może być wszędzie użyta. Co prawda nie wiem do końca jak to teraz jest z C# - być może jestem teraz 100 lat za murzynami, po prostu przedstawiam plusy jednego języka, nie chcąc przy tym krytykować innego.
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Java to również open source, wszystko darmowe, wiele implementacji podobnego problemu czyli szeroki wachlarz rozwiązań. Wieloplatformowość to nie tylko unix i win, ale także aplikacje mobilne, a nawet oprogramowanie w waszych dekoderach tv

Podniecacie się wszyscy tym, że jest przenośne. Ale co poza tym? Mułowatość, pamięciożerność. Pokażcie choć JEDNĄ aplikację korzystającą z GUI, która będzie działać w miarę żwawo.

Przerobiłem już wiele aplikacji w swoich latach z IT i niestety, nie znalazłem jeszcze żadnej, która będzie działała chociażby przyzwoicie. Tak, zgadza się, nie korzystam ani z NetBeans, ani z Eclipse, bo mnie coś trafiało, jak patrzyłem na zasoby i na lagi w interfejsie.

Bądź co bądź .net (z praktyki) jest o niebo wydajniejszym środowiskiem uruchomieniowym. Jeszcze nie widziałem tak zasobożernej aplikacji jak javowe. No pomijając BlipFace, ale to było chyba na kolanie pisane. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Cytat
Co polecacie?
Jakiś łatwy język, gdzie znalazłbym ładne i przejrzyste GUI (edytor).

Popatrz jeszcze na środowisko Titanium - http://www.appcelerator.com/ - pozwala na budowanie aplikacji wieloplatformowych z wykorzystaniem najpopularniejszych języków webowych. Coś w stylu Adobe AIR, ale z tego, co pamiętam, nie wymaga instalacji runtime'a na komputerze docelowym (choć mogę się mylić).
+Quote Post
Wykrywacz

-----

Moim zdaniem prawda jest taka, pisanie w tej chwili jakichkolwiek aplikacji biznesowych w czym innym niż w C# to po prostu marnotrawstwo czasu i pieniędzy. A że aplikacje biznesowe pod linuxem/maciem to mrzonki... wybór jest prosty.
+Quote Post
bim2

-----

@erix
Zacytuje to co napisałem wcześniej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Cytat
Jak to pisali na bashu tongue.gif Argumentacja, że Java jest świetna bo jest wieloplatformowa to jak mówienie że seks analny jest najlepszy bo się sprawdza u obu płci.

(IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Ale patrzcie, z drugiej strony na komórki teraz jest albo symbian albo Java albo iOS. Z czego chyba każdy symbian ma emulator Javy. Dlatego, napisanie programu w Java Me da nam większą bazę osób które mogą z programiku korzystać, tylko że Symbian ma ogólnie lepszą wydajność i elastyczność, mi np. w SE k750i moja gra śmigała, a w SE Yari coś mam nie tak z połączeniem. (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)

Ten post edytował bim2 7.07.2010, 13:29:28
+Quote Post
Wykrywacz

-----

Cytat
z drugiej strony na komórki teraz jest albo symbian albo Java albo iOS

Albo Windows mobile 6.5 (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) albo android

Ten post edytował Wykrywacz 7.07.2010, 14:07:48
+Quote Post
marcio

X----

Cytat(Wykrywacz @ 7.07.2010, 15:07:22 ) *
Albo Windows mobile 6.5 (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) albo android

Na ktorych lekko dzialaja aplikacje napisane ogolnie pod .Net'a :] przyanjmniej pod WM.
+Quote Post
nasty

-----

+1 głos dla C#.

Windows Phone 7 będzie umożliwiał pisanie tylko w C# normalnym ludzikom.
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 27.09.2025 - 07:26