![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 1.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem ciekaw, jak do swojego projektu dodać licencję GNU GPL.
Szukałem w sieci, jednak nic konkretnego nie znalazłem, a zależy mi na tym, aby była dodana poprawnie. Czy wystarczy, że dodam treść licencji do katalogu z aplikacją, czy coś więcej trzeba zrobić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Również jestem ciekaw
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczy wrzucić plik LICENSE (bo tak się przyjęło) z treścią licencji: http://www.gnu.org/licenses/gpl-3.0.txt - wiele więcej nie potrzeba.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 1.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok i w razie czego można dochodzić praw? Chodzi oczywiście tylko o przypadek, w którymś ktoś usuwa stopkę
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
W GNU GPL możesz usuwać stopkę. Możesz robić co tylko chcesz z kodem, nie możesz zmieniać licencji i usuwać danych z kodu o autorze. W AGPL nie możesz z interfejsu usunąć danych o autorze, muszą być one w widocznym miejscu INTERFEJSU dla użytkownika widoczne.
-------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Ok, ale jaką ja mam pewność że wydając coś na zasadzie gnu gpl , bsd czy mit nikt mi tego jutro nie skopiuje i wyda jako swoje dzieło ?
Nie ma jakiejś instytucji zajmującej się zbieraniem danych kto co zrobił ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest największy ból tych licencji ponieważ ciężko jest się połapać, że firma X sprzedaje twoje rozwiązanie jeśli nie udostępnia kodu źródłowego. Teoretycznie ma obowiązek zaprezentować go każdej osobie, która o ten kod poprosi jednak zawsze może się wyprzeć, że to ich produkt, na ich licencji.
-------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:22 |