![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 2.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem nowy na forum więc CZEŚĆ
![]() Swoją przygodę z PHP zacząłem wczoraj kiedy kupiłem sobie książkę "PHP i MySQL tworzenie stron WWW Vademecum profesjonalisty " W rodziale z zapisywaniem i odczytywaniem plików nie za bardzo wszystko rozumiem ![]()
To tylko zapis. Jestem max. zielony więc prosze o kod z wyjaśnieniem (szczegółowym, nie chcę kopiowac czegoś czego nie rozumiem) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
$dolar = fopen('ścieżka do pliku', 'rodzaj zapisu'); O tym przeczytaj Tutaj
Jeżeli wartość $dolar chciałeś zapisać to musisz zmienić na $abc = 15 bo zmienna którą chcesz zapisać musi się nazywać inaczej niż zmienna która jest uchwytem fwrite($uchwyt, 'tekst do zapisania', 'długość tekstu'); A funkcja strlen($abc) liczy ilość znaków przypisanych do $abc(czyli można tak zmierzyć długość tekstu) o flocku masz Tutaj. Nagłówek: BLOKOWANIE PLIKÓW Szczerze to nie warto się nawet uczyć operacji na plikach tekstowych w php, bo póżniej w ogóle tego używać nie będziesz i zapomnisz i tak. Przeczytaj jakiś kurs mysql, to jest zapisywanie danych w bazach danych. Ten post edytował Savail 2.07.2010, 22:41:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 56 Dołączył: 3.11.2006 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Pytanie... po co zapisywać i odczytywać plik? Wystarczy zapis i posługiwanie się tą samą zmienną. To tak samo jakbyś miał oryginał, zrobił kopię i korzystał z kopii, mając wciąż oryginał w ręku
![]() Innymi słowy po co bawić się w to co choćby napisał muk4. Linijkę z odczytem można by pominąć, wciąż operując na $zmienna. Odpada nam wtedy czytanie z pliku jako nadmiarowa i niepotrzebna tak naprawdę operacja. Może teraz tego nie widzisz w ten sposób, ale tak się między innymi optymalizuje skrypty - usuwając zbędne funkcje, wywołania, wszystko co zajmuje niepotrzebnie czas. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 2.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi o to że chcę żeby wartość zmiennej była dostępna w kolejnych podstronach, może da się inaczej ? ( oprócz MySQL )
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 56 Dołączył: 3.11.2006 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@thek
Ale mu raczej chodziło ogólnie o odczytanie wartości z pliku, a nie odczytanie zaraz po zapisaniu. @elmoxy Chodzi o to że chcę żeby wartość zmiennej była dostępna w kolejnych podstronach, może da się inaczej ? ( oprócz MySQL ) No wyprzedził skubany ![]() A co do pytania to: plik, baza danych, sesje, ciasteczka. Ten post edytował muk4 3.07.2010, 12:59:50 |
|
|
![]() ![]()
|
|
nie działa ![]() Cytat Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE on line 4 ale z sesjami się udało ![]() |
|
|
![]()
|
|
@UP
nie dałem tutaj ; ![]() Troche poprawiłem kod dla potomnych:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 22:18 |