![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Trochę czasu spędziłem nad tym jak to rozwiązać, ale nie przychodzi mi nic do głowy.
Przedstawię na przykładzie o co mi chodzi. Plansza ma wymiary 10x10. ![]() Na planszy powyżej są kulki. Potrzebuję wskazówek jak napisać algorytm który wyszuka mi którą kulkę należy przesunąć, aby było 5 kulek w jednym rzędzie ( na ukos się nie liczy ). Jeśli nie znajdzie żadnej kombinacji to zacznie szukać, aby były 4 kulki w rzędzie, następnie 3. Nie miałem nigdy do czynienia z algorytmami to trudno mi cokolwiek wyszukać nawet w google :/ Ten post edytował Wicepsik 2.07.2010, 18:35:38 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 281 Pomógł: 3 Dołączył: 8.06.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na samym początku na planszy ile jest kulek 5 ?
-------------------- Cokolwiek zostanie upuszczone na uklad elektroniczny, spadnie zawsze tam gdzie wyrzadzi najwiecej szkody.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
na samym początku na planszy ile jest kulek 5 ? Nie, plansza od razu ma wymiary 10x10. Nie chciało mi się rysować tylu ![]() Ten post edytował Wicepsik 2.07.2010, 23:03:11 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 281 Pomógł: 3 Dołączył: 8.06.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wynacz ale nie rozumiem mamy plansze 10 na 10 która cała pokrywają kulki czy jest ich określona ilość a jeśli tak to jaka w przypadku gdy cała plansze pokrywają kulki musza się zamieniac miejscami a to oznacza ze są ich różne rodzaje w takim przypadku ile jest tych rodzajów ? Nie opisales za dobrze swojego problemu a konkretnie danych wejściowych...
-------------------- Cokolwiek zostanie upuszczone na uklad elektroniczny, spadnie zawsze tam gdzie wyrzadzi najwiecej szkody.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 2 Dołączył: 25.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś takiego mi przyszło do głowy (może to nie jest profesjonalny algorytm ale powinien być skuteczny)
Możesz zacząć od sprawdzania wierszy Kod Jeżeli kolor powtarza się 4 razy w obrębie 5 pól wiersza -> sprawdź czy w komórkach sąsiadujących z polem(z góry lub dołu), które ma inny kolor, znajduje się komórka z tym samym kolorem -> jeżeli tak to pokaż którą i gdzie powinno się ja posunąć. Jeśli zaś nie uda mu się znaleść odpowiedniej kulki obróć tablice tak aby kolumny stały się wierszami i zacznij sprawdzanie jeszcze raz. Jeżeli chodzi o wyszukiwanie 4 kulek w rzędzie to spróbuj wyszukać 3 powtarzające się kulki w obrebie 4 pól itd. Ten post edytował Demongod 3.07.2010, 20:50:10 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 10:20 |