![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 69 Dołączył: 26.04.2010 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak w temacie, czemu taki kod nie dziala jak powinien (nie koloruje):
Chodzi o to, ze w manualu wystarczy odwolanie do nazwy tablicy, a funkcja sama podstawia odpowiedni klucz, ale jak widac u mnie dziala to tylko wtedy, gdy w parametrach preg_replace podam same nazwy funkcji bez Kod "/".$funkcja."/", "<font color=\"red\">".$funkcja."</font>" - w tym przypadku musze juz podac klucz tablicy :/ Mozna to jakos zrobic inaczej, bo nie bawi mnie rozwiazanie z druga tablica i w kazdym kluczu dodawanie <font color>. Prosze tez nie zwracac uwagi na semantyke kodu i uzycie <font>, ktory jest juz zdeprecjonowany - wiem o tym, podalem tylko dla przykladu. EDIT: Poprawilem literowke w kodzie, bylo "</font"> zamiast "</font>". Ale to nie ma wplywu na moj problem, poniewaz ten kod pisalem specjalnie na potrzebe tego tematu, w oryginale mam troche inaczej i bez literowek ![]() Ten post edytował kapuch 1.07.2010, 14:06:29 -------------------- Nie chce "Pomógł", aktualna ilość (69) w pełni mnie satysfakcjonuje :)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
preg_replace - przykład #2
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 69 Dołączył: 26.04.2010 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
preg_replace - przykład #2 No tak, wlasnie tak zrobilem w 3 kodzie, ale czy to jedyne wyjscie? I czemu to nie dziala na tej zasadzie jak dodam przed tablica i po jakies dodatkowe atrybuty? Na dwie tablice nie moge sobie pozwolic, bo gdyby to chodzilo tylko o dni tygodnia to bym to zrobil w ten sposob, ale tych slow kluczowych ma byc setki, takze nie wyobrazam sobie robienie drugiej tablicy z setka kluczy i dodawaniem tego <font> :/ Wiem, mozna przepuscic ta druga tablice przez foreach() i dodat atrybuty jakie potrzeba, ale jak by to wplynelo na czas wykonywania skrypty? Przy kazdym przeladowaniu strony petla foreach wykonywala by setki przebiegow, pozniej nastepne foreach i kolejne setki przebiego zeby to pokolorowac :/ Ah kurde czemu to nie dziala tak jak powinno :/ OK z druga tablica dalem sobie rade (wyeliminowalem ja) w taki sposob:
Teraz jeszcze cos z ta pierwsza trzeba zrobic, zeby nie trzeba bylo patternu w kazdym kluczu wklejac, bo ten tutaj to tylko przyklad, w oryginalej ten pattern jest bardziej rozbudowany, a chcialbym, aby nawet nie kumaty uzytkownik, mogl dodawac nowe klucze, bez koniecznosci wstawiana patternu pod regexa. :/ Ten post edytował kapuch 1.07.2010, 15:33:26 -------------------- Nie chce "Pomógł", aktualna ilość (69) w pełni mnie satysfakcjonuje :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat OK z druga tablica dalem sobie rade (wyeliminowalem ja) w taki sposob: Przecież do tego wystarczy zwykły str_replace, po co tu pregi? ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Przecież do tego wystarczy zwykły str_replace, po co tu pregi? ![]() Niestety str_replace() w moim przypadku to zle wyjscie. Uzywam bardzo rozbudowanych match'ow, te tutaj to tylko dla przykladu, zeby nie gmatwac kodu i zwrocic uwage na istote problemu. Faktycznie gdyby mi chodzilo o zwykla podmiane czwartku na "czerwony" czwartek to str_replace() bylo by ok, ale jesli dochodzi do tego kilkanascie warunkow - kiedy ten czwartek ma byc podmieniony, to juz preg_replace zostaje. Jak narazie problem tymczasowo rozwiazalem poprzez dodanie jednej tablicy z samymi wyrazami, i pozniej foreach'em zmieniam ta tablice na matcha. Ale raczej to nie jest zbyt madre, jesli chodzi o wydajnosc.... Ten post edytował kapuch 2.07.2010, 09:41:50 -------------------- Nie chce "Pomógł", aktualna ilość (69) w pełni mnie satysfakcjonuje :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:23 |