![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzień dobry, ciężko mi było nazwać ten wątek, a jeszcze ciężej wyjaśniać, o co mi chodzi.
Po chłopsku: wyświetlając podkatalog produktów, to dla każdego produktu z osobna muszę sprawdzić jego dostępność oraz nazwę rozmiarów dostępnych podproduktów. Najprościej jest zadać kilkadziesiąt zapytań do bazy, jednak każdy chce, aby jego strona działała szybciutko i nie obciążała zbytnio serwera. Wpadłem na pomysł, że wyślę tylko 2 zapytania do bazy (1 - zapytanie o listę produktów do wyświetlenia, w tym jego cena, krótki opis; 2 - zapytanie o dostępność podproduktów, w tym id głównego produktu oraz nazwy rozmiarów). Po otrzymaniu odpowiedzi od bazy, oprę się na 2 tabelach. Wyświetlenie 1szej tabeli nie stanowi problemu, ale podłączenie 2giej tabeli już stwarza kłopoty. Sam wpadłem na coś takiego:
I teraz wielka prośba do was - czy macie pomysł na coś "szybszego", pochłaniającego mniej pamięci? Na początku dla każdego podproduktu wysyłałem zapytanie do bazy, a jak w podkatalogu było np. 100 produktów, a każdy produkt ma przynajmniej 2 podprodukty - to wiadomo, miałem około 200 zapytań do bazy... Nie wspomnę, że dla każdego produktu wysyłałem osobne zapytanie o cenę... -------------------- Łatwo jest być odważnym za murami własnego zamku.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:37 |