![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
ciężko jest mi dobrze jednoznacznie nazwać mój problem, przez co nie udało mi się z pomocą Google znaleźć właściwej odpowiedzi. Do rzeczy: mam polecenie ustawiające focus w odpowiednim polu tekstowym o id = wartość zmienna: document.forms.formularz.zmienna.focus(); problem w tym, że zmienna - z tego co zauważyłem - traktowana jest jako konkretna nazwa = "zmienna", a ja potrzebuję, aby owa wartość dynamicznie się zmieniała, zatem potrzebuję potraktowania jej jako zmiennej globalnej, która została już wcześniej zadeklarowana. Dla rozjaśnienia problemu przedstawiam kod, którego poruszany temat dotyczy: Dalej... W polu tekstowym INPUT za pomocą "onfocus" uruchamiana jest funkcja UpId(parametr), gdzie parametr to ciąg znaków, generowany osobno dla każdego pola przy użyciu pętli for, więc np. otrzymujemy: Jak widać zależy mi na tym, by po dynamicznym wstawieniu znaku w dane pole INPUT kursor pozostawał w tym polu, a aktualnie po wstawieniu kursor znika. Proszę o pomoc i wyrozumiałość, gdyż JavaScript nie jest moją mocą stroną. ![]() Z góry dziękuję ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm... może zastąp zdarzenie onfocus zdarzeniem onkeydown
![]() -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm... nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale po podmianie focus na keydown nic się nie zmieniło. Właściwie to chyba i tak metoda związana z reakcją klawiatury mnie nie ratuje, gdyż potrzebuję, aby również po samym kliknięciu myszką skrypt działał prawidłowo.
W moim formularzu użytkownik będzie wpisywać jakiś ciąg - wyraz obcojęzyczny w dane pole. Jako, że owe słowa nie są polskie mogą wystąpić zagraniczne znaki specjalne, które chciałbym, aby użytkownik po kliknięciu w link-guzik bez problemu wstawiał w dane pole, w którym aktualnie pisze ... tę część skryptu mam, ale dla komfortu użytkownika, chcę również, aby po kliknięciu w owy guzik i pojawieniu się znaku w polu, użytkownik mógł pisać dalej, bez konieczności klikania (ustawiania kursora) w pole tekstowe, w którym aktualnie pisze. Zatem wydaje mi się, że klawiatura bezpośrednio do skryptu się nie przydaje. Mimo to dziękuję za próbę pomocy oraz proszę o inne propozycje. --------------------------------------------------------------------- Udało mi się znaleźć rozwiązanie - swoją drogą bardzo proste: zamiast formuły:
wystarczy użyć bezpośrednio:
Pozdrawiam Temat uważam za zamknięty. Ten post edytował sianx 31.07.2010, 09:56:44 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 08:24 |