![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam takie małe i może dla większości z was banalne pytanie. Dodam że znam HTML i CSS. Jak mam wystartować z pisaniem w PHP? Mam namyśli takie kwestie
1) jak mam skonfigurować komputer aby pisać offline ( jakie potrzebuje oprogramowanie ) 2) jak zrobić żeby to co napisze zostało wyświetlone w przeglądarce ( poprosze o jakiś przykład jak by ktoś był tak łaskawy dla mnie) Zaznaczę że korzystam z UBUNTU Dlaczego o to pytam? Chodzi mi o to że gdy pisze jakiś skrypt, zapisuje go z rozszerzeniem .php, to przeglądarka mi tego nie wyświetla, tylko zaczyna pobierać. Wiem że to dla większości z was banał, ale ja chce zacząć stawiać pierwsze kroki, a nie wiem od czego mam zacząć. Z góry dziękuje za pomoc i Pozdrawiam wszystkich |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
1) jak mam skonfigurować komputer aby pisać offline ( jakie potrzebuje oprogramowanie ) xampp 2) jak zrobić żeby to co napisze zostało wyświetlone w przeglądarce ( poprosze o jakiś przykład jak by ktoś był tak łaskawy dla mnie)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Cytat Wiem że to dla większości z was banał, ale ja chce zacząć stawiać pierwsze kroki, a nie wiem od czego mam zacząć. Zacząć od kursu php. Dział "przedszkole" obfituje w przyklejone tematy dotyczące twojego problemu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok działa xampp, ale kiedy wstawiłem <?php echo 'Hello World!'; ?> w treść strony to w przeglądarce tego nie zobaczyłem. Co dalej muszę zrobić z Xampem żeby to wszystko ruszyło?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.apachefriends.org/en/xampp-linux.html#378 <- wszystko ładnie opisane
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 69 Dołączył: 26.04.2010 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A odpaliles ten plik php poprzez http://localhost/sciezka/sciezka/etc ?
czy poprostu klikneles na ten plik i dales otworz za pomoca: przegladarka? W pelni popieram Pana nizej, ksiazka papierowa jest o wiele lepsza. Ten post edytował kapuch 28.06.2010, 16:13:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro uzywasz Ubuntu to musisz sobie skonfigurowac Apache. To jest serwer php/www. Pliki z rozszerzeniem *.php wrzucasz do folderu domyslnego (httpd) , lub ustalonego przez Ciebie. Wtedy w przegladarce wpisujesz http://localhost/nazwapliku.php i gotowe. Jesli bedziesz dzialac na Windzie to pobierz i zainstaluj jakis prosty serwerek jak xampp czy WebServ. Zawiraja one w sobie zarowno server www/php jak i narzedzia do zarzadzania baza danych itp.
Co do nauki php to polecam zaczac od normalnej ksiazki na papierze. Oczywiscie sam php uczyc sie jest bez sensu. Mysql i php scisle sie lacza. Ten post edytował sadistic_son 28.06.2010, 16:11:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 69 Dołączył: 26.04.2010 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
del
Prosze o usuniecie, double post - sorki :/ Ten post edytował kapuch 28.06.2010, 16:11:45 |
|
|
![]()
|
|
ok wszystko pięknie, ale poza tym że wiem że muszę to wrzucić do katalogu "/opt/lamp/ to i tak dalej jestem na etapie do którego doszedłem sam szperając w sieci. Wszystko chodzi o to że nie mogę wrzucić pliku index, do powyższego katalogu. Musiał bym zawsze być jako root. A do tego nie wiem jak mam zmienić katalog źródłowy? A może mam dodać plik index za pomocą phpMyadmin??
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok wszystko pięknie, ale poza tym że wiem że muszę to wrzucić do katalogu "/opt/lamp/ to i tak dalej jestem na etapie do którego doszedłem sam szperając w sieci. Wszystko chodzi o to że nie mogę wrzucić pliku index, do powyższego katalogu. Musiał bym zawsze być jako root. A do tego nie wiem jak mam zmienić katalog źródłowy? A może mam dodać plik index za pomocą phpMyadmin?? Jest program MC- Midnight Commander i za pomocą tego możesz wrzucić pliki. Spróbuj też poleceniem chown zmienić właściciela katalogu. Może poskutkuje. Ja również jakiś czas temu chciałem zainstalować Xamppa pod linuksem. Tyle z tym zachodu, zwłaszcza dla początkujących, że nie opłaca się tego robić. Zainstalowałem sobie wszystko sam: php, apache itd. i byłem, zaskoczony że poszło to szybciej niż "męka" z xamppem. Tylko nie pamiętam czy miałem parser błędów. Ale to też można włączyć. Sam się uczę od niedawna php i warta polecenia jest strona: http://php.praktyka.prv.pl/ - ogromna zaleta- nie można skopiować kodu, a jak napiszesz to zawsze się czegoś nauczysz. Na początek ta strona jest świetna. Nawet widzę że są tam zagadnienia z "obiektówki". Chyba niedawno dodane. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Wspomniany przez fifiego temat, lektura forum i analiza kodu innych + google. Dlatego temat zamykam. Tobie nie chciało się zerknąć do przyklejonych, ja nie muszę przejmować zamknięciem niepotrzebnego tematu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 05:53 |