![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie... Cały dzień męczę się z jednym zapytaniem, które być może nie będzie stanowiło dla was problemu.
Chcę, aby baza zmieniła rekord w tabeli.kolumnie z wartości 'tp' na wartość 'no', ale tylko w 2 przypadkach: 1)
- 1szy przypadek działa super... Ale teraz 2gi przypadek, czyli zmiana produkty.saleroom z wartości innej niż 'no' - na tą właśnie wartość. 2gi przypadek stanowi tak jakby zabezpieczenie, gdyby cudem znikła wartość end albo cały wpis ![]() Obie tabele zawierają jeszcze kolumnę: productid, którą można wykorzystać - ale 2gi przypadek ma po prostu zmieniać komórkę produkty.saleroom na wartość 'no', jeżeli nie byłoby jakichkolwiek danych w tabeli timepromo_info produktu, który jest w tabeli produkty. Nie wiem czy mysql ma takie polecenia, które to mogłyby rozwiązać. Jeżeli nie to dam sobie na luz i zrobię "na około". Pozdrawiam. -------------------- Łatwo jest być odważnym za murami własnego zamku.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 3 Dołączył: 22.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj, nie wiem, czy o to Ci chodzi, otóż jest słowo kluczowe DEFAULT, które sprawia, że w pustej kolumnie zostanie zapisana określona wartość domyślna. http://brasil.cel.agh.edu.pl/~09seenglert/...mp;menu=DEFAULT
Ten post edytował Lilo 27.06.2010, 16:16:00 -------------------- " The ELDERS of the Internet know who I am" from The IT Crowd
Pomogłam? Kliknij Pomógł :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może jeszcze raz: mam 2 tabele. 1sza z 3 kolumnami (productid, mainid, saleroon), saleroom ma wartości ('tp', 'no', 'yes'). Druga tabela ma kolumny (productid, start, end). 1sza tabela zawsze ma wartości, ale 2ga zdarzy się, że wartości nie będzie w ogóle.
Chcę, aby skrypt zmienił wartość w 1szej tabeli, w kolumnie saleroom z jakiejkolwiek innej niż 'no', na właśnie 'no' - i tu mały problem, chcę aby zapytanie zmieniło tą wartość gdy danego productid nie będzie w 2giej tabeli. Czyli jeżeli mam produkt X, a wartość saleroom jest inna niż 'no', a produktu X nie ma w 2giej tabeli to wówczas następuje update saleroom na wartość 'no'. Oczywiście powinno to działać dla wszystkich "brakujących" produktów. Mam nadzieję, że rozumiecie. Ten post edytował ixpack 27.06.2010, 20:27:31 -------------------- Łatwo jest być odważnym za murami własnego zamku.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:38 |