|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2007 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Kod przepisałem z książki vademecum profesjonalisty wyd. IV i niestety nie działa. Kod function pobierzZadanieXMLHTTP() { var zadanie = false; try { zadanie = new XMLHttpRequest(); } catch(blad) { try { zadanie = new ActiveXObject("Msxml2.XMLHTTP"); } catch(blad) { try { zadanie = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP"); } catch(blad) { zadanie = false; } } } return zadanie; } function odczytajCzasSerwera() { var strona = 'czasserwera.php'; liczbaLosowa = parseInt(Math.random()*99999999999999999); var adresURL = strona +"?losowa="+liczbaLosowa; mojeZadanie.onReadystatechange = odpowiedzHTTP; mojeZadanie.open('GET', adresURL, true); mojeZadanie.send(null); } function odpowiedzHTTP() { if(mojeZadanie.readyState == 4) { if(mojeZadanie.status == 200) { var ciagCzasu = mojeZadanie.responseXML.getElementsByTagName("ciagczasu")[0]; document.getElementById('pokaz').innerHTML = ciagCzasu.childNodes[0].nodeValue; } } else { document.getElementById('pokaz').innerHTML = 'loading..'; } } i przy moim divie Kod <div id="pokaz" class="ajax" onmouseover="java script:odczytajCzasSerwera();"></div> Tak napisany kod nie działa. Pomyślałem że przy mojeZadanie.onReadystatechange = odpowiedzHTTP; powinienem dopisac nawiasy do odpowiedzHTTP i rzeczywiście coś się ruszyło. Jednakże czas serwera, czyli poprawna zawartość pokazuje się dopiero za drugim najechaniem myszki. Dodatkowo przeczytałem w jakimś kursie że powinno być jednak bez (). Jak to w końcu jest? Proszę o wyjaśnienie. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:21 |