![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Z czego skorzystać do implementacji elementów przetwarzanych w powtarzający się sposób w wielu kontrolerach i akcjach np: menu wyciągane z bazy, drzewo kategorii z bazy, informacje o zalogowanym i oferowanie wylogowania. Mam do utrzymania projekt gdzie została utworzona "nadrzędna" klasa AkcjeController rozszerzająca Zend_Controller_Action a wszystkie pozostałe kontrolery dziedziczą po AkcjeController. Czy jest to prawidłowe podejście? Jakie inne należałoby zastosować? Pluginy/Helpery Akcji/Bootstrap? Jaki wzorzec projektowy można do tego zastosować? Pozdrawiam Wojtek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) Dane wyciągasz w modelu, instance modelu tworzysz w helperze kontrolera albo widoku writing custom helpers, Writing your own helpers
2) Jak najbardziej |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) Dane wyciągasz w modelu, instance modelu tworzysz w helperze kontrolera albo widoku writing custom helpers, Writing your own helpers 2) Jak najbardziej Hmm, helpera widoku odrzuciłem z definicji. Chyba nie do końca byłoby to zgodne z MVC -> zapytania do bazy. Nie mam racji? Ad2. Czego dotyczyła odpowiedź? Pytania o wzorce? Jeśli tak to możesz podać jakiś konkretny. Wzorce powinny mieć tu zastosowanie bo jest to generyczny problem w wielu projektach - tylko które. Póki co zbyt słabo się w tym poruszam, aby coś sensownie wybrać samemu. Jeszcze pytanko. Gdzie powinienem przechowywać utworzone przez mnie helpery akcji? Ten post edytował ulisses 26.06.2010, 22:28:26 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 03:57 |