![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 1 Dołączył: 25.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam trzy tabele z danymi: `artykuly`, `artykuly_specjalne` (połączone po polu `id`) i `archiwum`. Muszę przenieść z `artykuly` do `archiwum` wszystkie rekordy, których niema w tabeli `artykuly_specjalne` i są starsze niż 2 miesiące. Napisałem takie zapytanie:
dla 1000 rekordów działa to 4 minuty, trochę za długo biorąc pod uwagę, że rekordów są setki tysięcy. Jak zoptymalizować to zapytanie, żeby działało szybciej? Ten post edytował zwierzołak 26.06.2010, 11:57:47 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 437 Pomógł: 42 Dołączył: 16.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dorobić w 2 tabelach pole w których będzie 1 OR 0 - jeżeli 0 to nie jest w archiwum, a jeżeli 1 to jest w archiwum. w ogóle pozbyć się tabeli archiwum i dodać w zapytaniach odpowiedni warunek
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 4 Dołączył: 21.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapytanie prawie dobre:
wtedy podzapytanie zwróci ci 1 lub 0 wyników, a nie X -------------------- ==============================================
Bo ja jestem Wróbelek Htmlek ============================================== |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:44 |