![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
ma problem ze nawet nie wiem pod jakim tematem tego szukać ![]() mam klasę team:
kiedy $zapytanie jest wywoływane poza klasa wszystko jest ok. w klasie wyskakuje mi taki błąd: Fatal error: Call to a member function query() on a non-object in C:\xampp\htdocs\utf8_game\include\rozgrywka.php on line 14 nieaktualne ;P Ten post edytował voxupog 25.06.2010, 18:06:12 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2009 Skąd: root Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie masz utworzonego obiektu $pdo - btw ten temat zasługuje na przedszkole.
-------------------- zmoderowano - zbyt fajna
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Błąd chyba coś powinien mówić. Nie widzę nigdzie $pdo = new PDO($db, $user, $pass);, czy jakoś tak. Nie wiem nie używam PDO
![]() Ten post edytował Blame 25.06.2010, 18:05:58 -------------------- Napisane z palca! <- to tak dla lansu ;)
FancyStudio.pl - Tworzenie Stron WWW w Oparciu o XHTML, CSS, JS, PHP i MySQL. Mój blog :: Portfolio Fotograficzne Igora Biedrawy |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2010 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo użyjesz Global (nie zalecane) albo:
Potem wywołujesz $team = new team; $team -> pobierzteam(zmienna uchwyt do pdo); tzn. że jak gdzieś dałeś To jako uchwyt podajesz zmienną $pdo. Najlepiej poczytaj o zasięgu zmiennych ;] //1-szy post. edit: nvm Ten post edytował Atomic_Cookie` 26.06.2010, 11:51:16 -------------------- Have a Иice day
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 36 Dołączył: 8.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczy:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 7 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
u mnie w robocie za uzywanie global mozna dostac kopa w dupe
![]() ogolnie: 1 - utworz sobie setter i getter na skladowa protected $_pdo; 2 - w konstruktorze klasy mozesz ladowac domyslny obiekt pdo 3 - domyslny obiekt pdo powinien byc singletonem 4 - aby zrobic z pdo singletona musisz go przeciarzyc ale jest to ogolnei banalne ale to tyle w temacie pdo, bo imho masz zly design swojej klasy, myslales moze o zrobieniu sobie nakladki do wkonywania zapytan i pobierania wynikow? troche wiecej kodu na poczatek ale pozniej mniej refaktoringu ![]() Ten post edytował cepa 26.06.2010, 21:19:18 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:37 |