![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 10 Dołączył: 24.01.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam dziwny problem. Otóż mam taką sobie tablice, która jest wynikiem zapytania:
I teraz wyświetlam ją w ten sposób:
I teraz bład polega na tym, że nie wyświetlają się nazwy regionów posiadające polski znak ![]() Kompletnie tego nie rozumiem, proszę o POMOC |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 9 Dołączył: 12.11.2005 Skąd: ze wnowu?! Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prawdopodobnie uzywasz kodowania ISO-8859-2...
Escaper masz ustawiony na uzywanie htmlspecialchars, ktory nie obsluguje tego kodowania. Jesli nie myle w zgadywaniu kodowania to masz 2 opcje: 1) zmienic kodowanie na UTF-8 (zalecane) 2) (na szybko) obejsc sfOutputEscaperArrayDecorator: zamiast:
wstaw:
Tylko pamietaj, ze jesli userzy moga te dane edytowac to pozbywasz sie zabezpieczenia przed szkodnikami. Nie jestem pewien czy podalem Ci dobra metode w 2 opcji, ale powinienes szybko znalezc wlasciwa w API sf. Nie mam juz sily tego sprawdzac ![]() Dobranoc. -------------------- Yes, sex is always the answer, it's never a question
Cos' the answers yes, oh the answers yes. Not just a suggestion, if you ask the question Then its always yes, yeah! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 10 Dołączył: 24.01.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
prawdopodobnie uzywasz kodowania ISO-8859-2... Escaper masz ustawiony na uzywanie htmlspecialchars, ktory nie obsluguje tego kodowania. Jesli nie myle w zgadywaniu kodowania to masz 2 opcje: 1) zmienic kodowanie na UTF-8 (zalecane) 2) (na szybko) obejsc sfOutputEscaperArrayDecorator: zamiast:
wstaw:
Tylko pamietaj, ze jesli userzy moga te dane edytowac to pozbywasz sie zabezpieczenia przed szkodnikami. Nie jestem pewien czy podalem Ci dobra metode w 2 opcji, ale powinienes szybko znalezc wlasciwa w API sf. Nie mam juz sily tego sprawdzac ![]() Dobranoc. Faktycznie używam innego kodowanie, mianowicie windows-1250 a to dlatego że łącze się z baza ms sql ktora ma takie kodowanie i zmiana na utf-8 odpada. Pozmieniałem wszędzie gdzie się dało w bibliotekach symfony "utf-8" na "windows-1250" i śmiga poprawnie. Dzięki |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest jeszcze jedno wyjscie z tej sytuacji, bardziej globalne:
w settings.yml mozna wylaczyc escaping strategy, wtedy nie beda ginely polskie znaki przy operowaniu funkcja htmlspecialchars():
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:32 |