![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem ze skryptem logowania. Problem polega na tym że po poprawnym zalogowaniu chciałbym pobrać nazwę użytkownika i przypisać do zmiennej np $user próbowałem tak:
no i oczywiście nie działa :/ Ten post edytował ArturEales 24.06.2010, 09:21:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
ale co nie działa? możesz jakoś sprecyzować? jak na mój gust to zmienna $user pozostaje w funkcji. Żeby z niej korzystać to musisz ją z tej funkcji wydobyć.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest tak mam sobie plik user.php i chciałem wyświetlić tam nazwę użytkownika ale nie wiem jak ja pobrać ze skryptu powyżej kombinowałem i nic nie wykombinowałem....
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomijając kwesie, że Twój skrypt jest podatny na ataki, to usuń @ z kodu
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat przeczytaj sobie jak zabezpieczyć się przed php injection Gdzie Ty tu widzisz php injection? Nie chodzi Ci raczej o sql injection?
|
|
|
![]()
|
|
Wstawiłem ten kod na samom górę ale stronka nic nie zwróciła.
|
|
|
![]()
|
|
Przeczytałeś wogóle wszystkie odpowiedzi? $connection = @mysql_connect('0', '0', '0'); >>>> $connection = mysql_connect('0', '0', '0');
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 9 Dołączył: 6.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chwile, chwile.. jak się nazywa plik z tym kodem logowania? Jeżeli user.php i powyższy kod to oddzielne pliki to, żeby w user.php to musisz użyć superglobalnych $_SESSION tam przechować sobie nazwę użytkownika, albo jego id i wyszukać w bazie jego nazwę. Nie możesz sobie na jednej stronie dać $user = 'kowalski' a w drugim kodzie wywołać echo $user;.
@zapis nazwę użytkownika w $_SESSION['nazwa_uzytkownika'] Ten post edytował haahh 24.06.2010, 13:34:23 -------------------- This function has been DEPRECATED as of PHP 5.3.8.
|
|
|
![]()
|
|
ok ok ok tylko pytanie nie brzmiało jak zabezpieczyć ten skrypt bo tym się zajmę potem najpierw chciałbym żeby działał tak jak che tz zwracał mi w postaci zmiennej nazwę usera...
PLIK USER.php
ok spokojnie specjalistą od zabezpieczeń nie jestem staram się proszę o porady i ewentualne linki do informacji na temat zabezpieczeń i proszę o pomoc z przesłaniem tego id "bezpiecznie" milewidziany fragment kodu ![]() PS: Dziękuje za dotychczasową pomoc ![]() Błagam haahh pisz nowe posty... Ten post edytował ArturEales 24.06.2010, 13:29:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 9 Dołączył: 6.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej:
Z id:
Do filtrowania danych używaj funkcji mysql_real_escape_string, trim. Poza tym poszukaj na forum tematów o zabezpieczaniu hasła, hashowaniu. Ten post edytował haahh 24.06.2010, 18:53:46 -------------------- This function has been DEPRECATED as of PHP 5.3.8.
|
|
|
![]()
|
|
Niby działa ale nie wyświetla nicku hmm... niewiem gdzie jest błąd...
Ten post edytował ArturEales 24.06.2010, 18:53:16 |
|
|
![]()
|
|
Coś wydaje mi się, że coś źle z MySQL ( w sensie, że nie z kodem). Google aż sypie rozwiązaniami na ten błąd. Tak czy inaczej możesz pokazać kod, jeżeli sądzisz, że coś w nim 'zwaliło' połączenie.
Ja tam popełniłem błąd i napisałem MYSQLI_ASSOC zamiast MYSQL_ASSOC - cały czas mam z tym problem ![]() Ten post edytował haahh 24.06.2010, 18:56:14 -------------------- This function has been DEPRECATED as of PHP 5.3.8.
|
|
|
![]()
|
|
A propos błędu moja wina ... wkleiłem twój kod przed ...
a powinienem po ... ale teraz jest problem ponieważ ?echo $row['login'];?> nic nie zwraca :/ Działa ![]() Nie chcąc zakładać nowego tematu napisze dalej w tym... chciałbym zmienić sposób wylogowywania ale mam problem... a więc tak: Obecnie gdy kliknę Wyloguj przycisk znika i po odświeżeniu strony zostaje wylogowany... ja chciałbym żebym został wylogowany zaraz po kliknięciu wylogowany proszę o pomoc... dodam że przycisk wyloguj jest wyświetlany w ramce pobranej z pliku user.php |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 11:37 |