![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 29.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
W jaki sposób wydzielić liczbę ze stringa? Np.: mam tekst: "Aktualnie mamy 205 graczy online." W jaki sposób wyciągnąć z tego tekstu liczbę 205?? Pozdrawiam, Ziem! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli tekst się nie zmienia (prócz liczby) to możesz substr wyciąć.
o tak:
@edit @up najprościej będzie chyba preg_match() np. tak:
Mało optymalnie ;] Ten post edytował fifi209 22.06.2010, 16:24:42 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 29.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sam wpadłem na explode(): Skoro tekst się nie zmienia to czy ten substr bedzie najwydajniejszy/najlepszy/itd. ![]() Nie wiem, ale możesz pokusić się o testy w pętli dla np. 10 tysięcy powtórzeń, wyciągając średnią z wyników. ;] -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Kiedyś może sobie taki tekst wykonam, na razie ważne dla mnie jest aby działało
![]() A gdyby długość tekstu była zmienna to zostajemy przy preg_match()/explode(), racja? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Niestety, liczb jest kilka.
W zmiennej mam parę zdań: "Aktualnie mamy 205 graczy online. Blabla [...] 22-06-22, i jeszcze jakieś dodatkowe liczby" Myślałem jeszcze nad tym, aby pobrać pierwsze zdanie do kropki i ciachać jedynie: "Aktualnie mamy 205 graczy online." Jednak najłatwiej to zrobić z explode() i wybrać odpowiedni indeks tablicy. Dzięki wszystkim za odpowiedz ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 11 Dołączył: 29.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz też dodać do wyrażenia regularnego słowo "mamy", bo się powtarza w każdym zdaniu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Bo ludzie myślą, że to takie hop-siup...
programy na zlecenie, oprogramowanie dla firm, aplikacje desktopowe |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2009 Skąd: root Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Wiesz, że wyrażenie [^0-9] oznacza, że w tekście nie może wystąpić cyfra? Gratulacje. -------------------- zmoderowano - zbyt fajna
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 10 Dołączył: 25.12.2005 Skąd: Ruda Śląska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie będę zakładał nowego tematu bo problem ten sam,
mam string: Kod index.php?a=kat&id=2 chce w tym wyszukać cyfry, ale na żaden sposób nie chce mi znaleźć, zaczynam się już denerwować bo n-ta ilość wyrażeń regualrnych działa mi jak powinna a tutaj nie umiem wymyśleć dlaczego nic nie działa mi próbowałem z określaniem jak 0-9 i \d ale nie wiem co źle piszę bo nie działa -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiesz, że wyrażenie [^0-9] oznacza, że w tekście nie może wystąpić cyfra? Gratulacje. Zdejmij klapki z oczu i popatrz szerzej, ta funkcja wyrzuci z ciągu wszystko co nie jest cyfrą. I co głupio Ci ? ![]() -------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdejmij klapki z oczu i popatrz szerzej, ta funkcja wyrzuci z ciągu wszystko co nie jest cyfrą. I co głupio Ci ? ![]() Sam zdejmi ,albo zacznij czytać od początku i do końca-właśnie taki efekt chciała uzyskać osoba, która założyła ten temat.Uważam że preg_match jest jednym z lepszych sposobów:) Ten post edytował Rid 17.12.2010, 19:54:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie będę zakładał nowego tematu bo problem ten sam, mam string: Kod index.php?a=kat&id=2 chce w tym wyszukać cyfry, ale na żaden sposób nie chce mi znaleźć, zaczynam się już denerwować bo n-ta ilość wyrażeń regualrnych działa mi jak powinna a tutaj nie umiem wymyśleć dlaczego nic nie działa mi próbowałem z określaniem jak 0-9 i \d ale nie wiem co źle piszę bo nie działa No tak, w świeta to wróżka przyleci i ze szklanej kuli nam wywróży co napisałeś, żeby znaleźć błąd. A nie, przecież szklana kula się potrzaskała ostatnio, zresztą wróżki nie istnieją. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ja mam w striingu coś takiego 2012/05
i chcę aby mi z tego wyrzuciło oddzielnie jako int 2012 oraz oddzielnie jako int 05 Co powinienem zastosować? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 210 Pomógł: 20 Dołączył: 7.07.2006 Skąd: Krotoszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:37 |