![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 22.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Szukam DZIAŁAJĄCEGO skryptu (kodu) formularza kontaktowego... Ma być prosty, wysyłać maile na konta wp/o2/gmail. Najlepiej z komentarzami w środku, żeby wyjaśniał konfigurację itp... Może nawet ktoś szybciutko napisze taki kod? Bo na forum PHP to pewnie mądrzy ludzie są ![]() Od razu zaznaczę, że jestem ABSOLUTNIE zielony jeśli chodzi o PHP... HTML znam, ale nie wiem co tam się wkleja z php i gdzie... Jest obojętne czy będzie korzystał z zewnętrznego pliku php (jeśli tak - JAK ZROBIĆ ODNOŚNIK DO NIEGO ![]() Nie potrzebuję udziwnień w stylu captchy,
Powód edycji: [Cysiaczek]: dodałem tag
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zadowolony? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 31 Dołączył: 2.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko oddziel sobie html od php'a.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 22.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko oddziel sobie html od php'a. No właśnie... to się wkleja całe do pliku "xxx.html"? ![]() Nie mam pojęcia jak to umieścić ![]() Odświeżam... czy ktoś mi pomoże?? HELP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie można umieścić kodu php w pliku xxx.html. Jeśli chcesz to mieć w jednym pliku to stwórz xxx.php. Jeśli ma być w dwóch plikach to w pliku html umieszczasz wszystko co dotyczy html-a czyli te tabele i pola input, textarea, itd. a w pliku php obsługa tego formularza. Tylko nie wiem po co sobie komplikować życie dzieląc to na dwa pliki skoro jesteś zielony z php. Zostaw to w jednym pliku z rozszerzeniem php oczywiście.
Ten post edytował webmaniak 30.06.2010, 08:45:36 -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Ale lepiej byłoby mi to mieć w 2 różnych plikach... tylko nie wiem jak potem zrobić odwołanie do php...
I nie wiem które części wyciąć, a które zostawić... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok. Postaram się pomóc, choć nie jestem ekspertem, więc mogą być błędy.
Spójrz na pierwszą linijkę. Tam masz takie coś jak action. To jest odwołanie do php. Nazwa pliku może być dowolna. Ja dałem obsługa. Natomiast plik obsluga.php powinien wygladac tak:
Według mnie to powinno działać, ale trzeba sprawdzić. -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Coś nie działa
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mysik ale co Ci nie działa?
Nie wiem, Webmaniak czy dobrze poprawiam ale chyba powinny tam być jeszcze apostrofy ![]()
Też nie ręczę że działa ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Rzeczywiście brakuje apostrofów, jednak ja przekopiowałem ten kod z drugiego postu ufając, że jest poprawny. W takim razie ten formularz, bez dzielenia go na dwa pliki również jest zły. Mysik spróbuj utworzyć plik formularz.php, wklej do niego kod z drugiego postu i zobacz czy działa. Może tam jest jakiś błąd. Jeśli nie to spróbuj użyć tą wersję od Mefiuu.
-------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Rzeczywiście brakuje apostrofów, jednak ja przekopiowałem ten kod z drugiego postu ufając, że jest poprawny. W takim razie ten formularz, bez dzielenia go na dwa pliki również jest zły. Mysik spróbuj utworzyć plik formularz.php, wklej do niego kod z drugiego postu i zobacz czy działa. Może tam jest jakiś błąd. Jeśli nie to spróbuj użyć tą wersję od Mefiuu. Niestety nie działa... myślałem, że może nie dochodzi na pocztę WP, ale problem wystepuje i na WP i na o2 i na gmailu.... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 20 Dołączył: 13.02.2010 Skąd: Kęty Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- http://plugins.jquery.com/project/formvalidator
- http://plugins.jquery.com/project/ajaxContactForm (jest fajny) -------------------- Fotografia, projektowanie stron WWW | web-coding.pl - HTML 5 i CSS 3 - już w krótce ;)
|
|
|
![]()
|
|
A jakiś polski?
![]() Albo lepiej - poprawa tego co było tam źle w tym php? |
|
|
![]()
|
|
Tylko że ten skrypt działa. Skopiowałem go teraz i przetestowałem, zmieniłem oczywiście mail na mój własny w o2 i wiadomość dostarczono.
Ten post edytował webmaniak 12.07.2010, 14:54:37 -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w dwóch plikach, prosty
index.htm (lub inny, gdzie będzie formularz) wyslij.php
Ten post edytował gorden 12.07.2010, 17:11:12 |
|
|
![]()
|
|
Gordon jesteś super DZIAŁA Oczywiście POMÓGŁ poszło
Ale jeszcze 2 malutkie prośby... - mógłbyś dorobić do tego formularza pole: Od kogo?? Bo tak to w skrzynce mailowej w polu "Od" wyskakuje HTTP User... - można by było tak zrobić, żeby errory i wiadomość po wysłaniu formularza pojawiały się POD formularzem? A nie w osobnym okienku?? Ta pierwsza prośba jest ważniejsza, jak to drugie się nie da, to ok... WYKONAŁEŚ KAWAŁ ŚWIETNEJ ROBOTY Cytat(webmaniak @ 12.07.2010, 15:54:12 ) Tylko że ten skrypt działa. Skopiowałem go teraz i przetestowałem, zmieniłem oczywiście mail na mój własny w o2 i wiadomość dostarczono. Przecież mówiłeś wcześniej, że skrypt jest błędny, bo nie ma apostrofów... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
@Mysik, ten dział nie służy proszeniu o napisanie kodu, tylko do rozwiązywania problemów z napisanymi, powszechnie dostępnymi skryptami. Wiem, nazwa może mylić.
Jeśli nie umiesz dorobić sobie dwóch tak prostych zmian, to co z Ciebie za programista? -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
@Mysik, ten dział nie służy proszeniu o napisanie kodu, tylko do rozwiązywania problemów z napisanymi, powszechnie dostępnymi skryptami. Wiem, nazwa może mylić. Jeśli nie umiesz dorobić sobie dwóch tak prostych zmian, to co z Ciebie za programista? PHP ni hu hu nie znam... więc jeśli chodzi o PHP to programista ze mnie żaden... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Zatem przenoszę na subforum Poszukuję i opatruje temat tagiem [wolontariat]. Wszystko dlatego, że jeśli czegoś nie umiesz, to wynajmujesz ludzika, który umie i jakąś większą lub mniejsza opłatą napisze Ci kod.
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:13 |