Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Egzamn teoretyczny Technik informatyk
hieroshima

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, jak wam się podobał tegoroczny egzamin na Ti? Oczywiście pytanie do tych, którzy pisali dziś ten egzamin. Jak dla mnie trochę przesadzili z pytaniami z elektroniki, z schematów modemu, karty dźwiękowej, karty sieciowej. Początek był do bani, ale sam zrobiłem kilka głupich błędów nie wiem czemu :/. Ale raczej chyba zdałem winksmiley.jpg więc nie było źle. Fakt, że było dużo rzeczy nowych, które się nigdy wcześniej nie pojawiały i bądźmy szczerzy, wątpię, że któraś szkoła na UTK robiła tak dokładnie takie schematy. Chyba, że to moja szkoła taka słaba winksmiley.jpg. W każdym razie dzielcie się wrażeniami. Pozdro ;D
Go to the top of the page
+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
Długi

Ostrzeżenie: (10%)
X----

a są gdzieś te pytania już na necie? Ciekawe ile bym miał na chwilę obecną (1 klasa) winksmiley.jpg
+Quote Post
hieroshima

-----

http://hotfile.com/dl/49764490/c96bbfb/312...iec_10.rar.html

Tutaj cały arkusz w obrazach
+Quote Post
nmts

-----

Pytania z programowania jak co roku chyba do bólu dziecinne, natomiast na większości schematów poległem raczej. Mimo to, myślę, że do zdania takiego egzaminu nie jest potrzebna jakaś szczególna edukacja - w moim przypadku policealna. No i jedno z pytań - ukłon w stronę PHP. winksmiley.jpg

Ten post edytował nmts 21.06.2010, 18:14:50

--------------------
Free Web Tools - narzędzia dla programistów, webdeveloperów i specjalistów seo...
+Quote Post
Abaddor

-----

Jak wyżej, Programowanie to banał, i niektóre pytania też.. np. o chmoda, albo skandiska. Albo z DHCP i maskami sieci...
Mi sprzętowe sprawiały trudność, bo dupa jestem. Ale i tak były łatwe:)
+Quote Post
thek

Grupa: Moderatorzy

Przejrzałem plik i nawet sprzętowe były proste. Przepraszam, ale jeśli pytanie leci o to jaki sygnał jest na wyjściu, a ostatnim elementem jest DAC (Digital Analog Converter) to można się jedynie uśmiechnąć smile.gif Schematy wystarczyło rozumieć pod kątem co oznaczają odpowiednie znaczki na elementach jak wspomniany DAC i pytanie stawało się banalne. Maski i programowanie faktycznie prościutkie. Część pytań jednak nietechnicznych jest mało precyzyjna i Ci, którzy nie ryją na blachę, tylko ze zrozumieniem, mieli by problem z wybraniem prawidłowej, gdyż pytania bywały niejednoznacznie formułujące problem i pozostawało wykreślanie fałszywych odpowiedzi aż zostawała prawidłowa. Najtrudniejsze dla mnie były pytania z dziedziny prawa pracy, gdyż nie wiążą się stricte z techniką. Większość jednak znałem bez zerkania w odpowiedzi z racji tego, iż chcąc nie chcąc spotyka się z nim człowiek co jakiś czas przy określonych zagadnieniach ("Zosia... To ile mi jeszcze wolnego w tym roku zostało?" winksmiley.jpg ). Większość jednak miała na boku gotowe akapity tyczące danego zagadnienia wyciągnięte z kodeksu, więc szczerze mówiąc to bez problemu mógłby z mostu bez nauki podejść do niego w miarę myślący uczeń i zgarnąłby dużo punktów. A osoby po studiach zapewne patrzyły na to i wpisywały odpowiedzi z rozpędu, jedynie maski na boku licząc.

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post
hieroshima

-----

DAC to jest przetwornik analogowo- cyfrowy zaznaczyłem odpowiedź tam gdzie była odp. na wyjściu sygnał cyfrowy chyba, że źle zrozumiałem schemat?
+Quote Post
SHiP

-----

Przeglądam i dziwny ten test. Pierwsza część jest całkiem prosta. W zasadzie 95% rzeczy miałem na studiach lub w liceum. Tylko dlaczego wszystko w systemie Windows(pomijając pytanie o zmianę uprawnień)

Nie pamiętałem schematów blokowych winksmiley.jpg więc myślę: "O, 4 pytanie i już leżę", a tu w piątym odpowiedź ;]. Pytanie 54 jest również bez sensu, a 55 to odczytanie z wykresu.

Poziom testu jest nierównomierny. Miejscami są banalne pytania(jak np. to o PHP - zawsze mogli Haskella lub Prologa pokazać biggrin.gif) a miejscami naprawdę ciężkie - szczególnie niektóre związane ze sprzętem.

DAC to przetwornik cyfrowo-analogowy. Więc na wyjściu mamy sygnał analogowy.

Mogli wam fajniejsze rzeczy dać. Jakąś drabinke R2R i spytać się o napięcie na wyjściu lub coś takiego winksmiley.jpg.

Ten post edytował SHiP 22.06.2010, 17:02:05

--------------------
Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
+Quote Post
konole

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Przy niektórych pytaniach traktują Was niestety jak idiotów. Przykład: pytanie 4, a po nim 5 i 6. A także: 55. Hello? Przecież Wy dorośli jesteście. :|

Ten post edytował konole 22.06.2010, 18:54:49
+Quote Post
Wicepsik

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Na pewno znajdą się osoby które przy takich idiotycznych pytaniach źle odpowiedzą smile.gif

--------------------
+Quote Post
thek

Weź pod uwagę konole, że wiele osób do pytań podchodziło już z wiedzą z zakresu studiów lub ukończonego technikum i dla nich te pytania to faktycznie był banał, gdyż na zajęciach w porównaniu do tego, robili kosmosy (ja przykładowo programowałem w ASM procesor dźwięku). Ogólnie początek był banalny. Szczerze mówiąc to nawet według standardów schematów blokowych pytanie o "równoległobok" jest niepoprawne. Czemu? Bo nie ma elementu tak naprawdę jednocześnie wejścia-wyjścia. W schemacie określa się to równoległą, blisko położoną od lewego lub prawego boku ciągłą kreską . Jeśli jest przy lewym - wejście, przy prawym - wyjście. A samych bloczków jest znacznie więcej. Są jeszcze elementy stronicowania, podprogramów i wiele innych.

Co do nierównomierności - prawda. Ale tak naprawdę wcale nie musieli daleko sięgać. Wystarczyłby ASM lub Lisp a klęknęliby w większości winksmiley.jpg Co do sprzętu i ciężkości pytań to jedynie te nie bazujące na prostych schematach odpowiedzi mogły komuś sprawić trudność. Nie każdy bowiem mógł skojarzyć w pytaniu z tabliczką opisującą dysk, że Head oznacza liczbę talerzy. Bo head to po prostu głowica dysku. A jedna głowica obsługuje jeden talerz dyskowy. Takich pytań było kilka, choćby z odczytaniem informacji udostępnianych przez ipconfig /all bo nie rozumiejącym informacji przez tę komendę wyświetlanych nie mówią nic takie rzeczy jak choćby "dzierżawa". Ogólnie jednak poziom uznałbym za dość pomieszany i tu muszę się zgodzić z poprzednikami. Niektóre pytania skakały mocno do przodu i na poziomie tego co wyciąga się z zajęć były po prostu przegięte, ale inne albo zawierały w sobie odpowiedź (zwłaszcza te z wycinkami kodeksów), albo inne pytania ją zawierały.

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post
Cypherq

-----

Klepnęliby po całości, bo ASM i Lisp nie zawierają się w programie dla kierunku technik informatyk. Rozbraja mnie Twoja logika.

--------------------
"Zero 'errorów' nic nie oznacza. Walidator sprawdza tylko składnię. Kod strony jest jak psu z d**y wyjęty i to, że walidator świeci się na zielono nie oznacza, że ta kupa jest ładna" - mike
+Quote Post
hieroshima

-----

Cytat(thek @ 22.06.2010, 22:59:38 ) *
Nie każdy bowiem mógł skojarzyć w pytaniu z tabliczką opisującą dysk, że Head oznacza liczbę talerzy. Bo head to po prostu głowica dysku. A jedna głowica obsługuje jeden talerz dyskowy.

a nie jest czasami tak, że jeden talerz ma 2 głowice ? zapisu i odczytu? 4 głowice = 2 talerze a odpowiedź poprawna to SATA 300MB/s (SATA 3Gbit/s)

Fragment z wikipedi

Cytat
Na każdą powierzchnię talerza dysku przypada po jednej głowicy odczytu i zapisu.

źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dysk_twardy dział Budowa 1 akapit

Ten post edytował hieroshima 22.06.2010, 22:29:53
+Quote Post
thek

To ja mam do Ciebie pytanie logiczne... Jak na jednej powierzchni talerza mają pracować 2 głowice jednocześnie? winksmiley.jpg Zwrot "po jednej głowicy odczytu i zapisu" oznacza tylko tyle, że głowica odczytu służy jednocześnie do zapisu. Są więc fizycznie tą samą. Gdyby było inaczej, musiałyby fizycznie na każdą powierzchnię talerza przypadać 2 ramiona pracujące niezależnie od siebie i w pewnej odległości, by nie przeszkadzać w równoczesnej pracy głowic. A popatrz na budowę wewnętrzną... Widzisz 2 ramiona? winksmiley.jpg

Dlaczego 3Gbit/s nie jest równe 300MB/s i jest to odpowiedź błędna? Bo bajt to 8bitów... nie 10 smile.gif Stąd 3Gbit/s ~= 384MB/s. Dodatkowo trzeba uważać przy konwersji między jednostkami typu kilo, mega, giga. W SI każda ma w podstawie wielokrotność 10 i stąd 1kilo = 1000, ale w mierze komputerowej 1kilo = 2^10, czyli 1024 i producenci tak "kłamią" nie tylko przy transferze, ale i powierzchni dysku, bo "zmniejsza" to realną powierzchnię (oraz przepustowość) podawaną przez producentów i taki 250GB dysk = 250.000.000.000B według nich to naprawdę 250*10^9 / (1024)^3 ~= 232,8 GB powierzchni realnej. Sztuczki marketingowe winksmiley.jpg Lepiej podać łącze 100Mb/s jako transfer niż faktycznie 12,5MB/s smile.gif A trzeba dorzucić jeszcze, że zachowałem tu identyczną skalę (albo 2 albo 10) i dane trzeba opakowywać na potrzeby przesyłki siecią (enkapsulacja dla różnych poziomów modelu OSI-ISO) i tracimy znów na paśmie. bo zamiast 12,5 uzyskamy około 12 faktycznego.

Tak więc dałeś się leciutko nabrać na podchwytliwe pytanie, albo twórcy testu walnęli gafę myląc prawidłowe odpowiedzi z nieprawidłowymi smile.gif

--------------------
+Quote Post
kwiateusz

Admin Techniczny

Grupa: Administratorzy

co do jednostek to producenci dyskow nie klamią smile.gif oni podaja w miarze SI, żeby sie nie mylić wprowadzono jednostke KiB ktora faktycznie jest tylko i wylacznie wielokrotnoscia 2ki gdzies czytałem cały łądny artykuł na ten temat, ale znaleźć nie mogę... na pocieszenie ciocia wiki musi wam starczyc smile.gif http://en.wikipedia.org/wiki/Binary_prefix

co do dysku to teraz juz sie chyba nie spotyka dyskow z talrzami jednostronnymi wiec i 2 glowice przypadaja na talerz ale nie sa obok siebie tylko po roznych stronach talerzyka i jak @thek nadmienil glowica ma funkcje zapisujaco/odczytujaca

az chyba sobie przejrze ten egzamin, ciekawe czy duzo sie zmienilo od zeszlego roku
+Quote Post
hieroshima

-----

Cytat(kwiateusz @ 23.06.2010, 09:57:38 ) *
co do dysku to teraz juz sie chyba nie spotyka dyskow z talrzami jednostronnymi wiec i 2 glowice przypadaja na talerz ale nie sa obok siebie tylko po roznych stronach talerzyka i jak @thek nadmienil glowica ma funkcje zapisujaco/odczytujaca

To jak to w końcu jest tongue.gif 1 talerz = 1 głowica czy 1 talerz = 2 głowice ?

Ten post edytował hieroshima 23.06.2010, 19:17:46
+Quote Post
haahh

-----

Dwie, jedna jest na górze, a druga na dole talerza.

Edit:

Pełna odpowiedz: rzeczywista przepustowość SATA II to 300 MB/s, z tego co pamiętam po prostu dysk nie wykorzysta całych 384. Poza tym ta Barracuda ma na pewno dwa talerze.

Ten post edytował haahh 23.06.2010, 19:57:06

--------------------
This function has been DEPRECATED as of PHP 5.3.8.
+Quote Post
hieroshima

-----

no to kurde dobrze mówiłem, że na jeden talerz dysku przypadają 2 głowice...
+Quote Post
kwiateusz

Admin Techniczny

Grupa: Administratorzy

zalezy moze byc 1 talerz 1 glowica, moga byc i 2 zalezy jak producent zrobi smile.gif mam dysk obok gdzie jest 1 glowica na talerz (tylko ma on sławetną pojemność coś kolo 60mb i 4 talerze biggrin.gif)
+Quote Post
hieroshima

-----

no tak ale ja przedstawie całe zadanie i sami ocenicie.

Przedstawione parametry katalogowe dotyczą dysku twardego

ST31000528AS
Seagate Barracuda 7200.12, 32MB
Serial ATA/300, Heads 4, Capacity 1TB

A. posiadającego 4 talerze
B. z pamięcią cache 12MB
C. o pojemnosci dysku 32MB
D. o maksymalnym transferze zewnętrznym 300 MB/s

Zaznaczyłem odp. D bo skoro możliwe jest, że w niektórych dyskach jest 1 głowica na talerz, a w niektórych dyskach 2 głowice na talerz to z tego opisu nie możemy wywnioskować ile talerzy posiada dokładnie ten model dysku.

Ten post edytował hieroshima 23.06.2010, 20:37:33
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 21:21