![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 6 Dołączył: 4.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jak wam się podobał tegoroczny egzamin na Ti? Oczywiście pytanie do tych, którzy pisali dziś ten egzamin. Jak dla mnie trochę przesadzili z pytaniami z elektroniki, z schematów modemu, karty dźwiękowej, karty sieciowej. Początek był do bani, ale sam zrobiłem kilka głupich błędów nie wiem czemu :/. Ale raczej chyba zdałem
![]() ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
a są gdzieś te pytania już na necie? Ciekawe ile bym miał na chwilę obecną (1 klasa)
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 6 Dołączył: 4.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 34 Dołączył: 21.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytania z programowania jak co roku chyba do bólu dziecinne, natomiast na większości schematów poległem raczej. Mimo to, myślę, że do zdania takiego egzaminu nie jest potrzebna jakaś szczególna edukacja - w moim przypadku policealna. No i jedno z pytań - ukłon w stronę PHP.
![]() Ten post edytował nmts 21.06.2010, 18:14:50 -------------------- Free Web Tools - narzędzia dla programistów, webdeveloperów i specjalistów seo...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 9 Dołączył: 30.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak wyżej, Programowanie to banał, i niektóre pytania też.. np. o chmoda, albo skandiska. Albo z DHCP i maskami sieci...
Mi sprzętowe sprawiały trudność, bo dupa jestem. Ale i tak były łatwe:) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Przejrzałem plik i nawet sprzętowe były proste. Przepraszam, ale jeśli pytanie leci o to jaki sygnał jest na wyjściu, a ostatnim elementem jest DAC (Digital Analog Converter) to można się jedynie uśmiechnąć
![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
DAC to jest przetwornik analogowo- cyfrowy zaznaczyłem odpowiedź tam gdzie była odp. na wyjściu sygnał cyfrowy chyba, że źle zrozumiałem schemat?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeglądam i dziwny ten test. Pierwsza część jest całkiem prosta. W zasadzie 95% rzeczy miałem na studiach lub w liceum. Tylko dlaczego wszystko w systemie Windows(pomijając pytanie o zmianę uprawnień)
Nie pamiętałem schematów blokowych ![]() Poziom testu jest nierównomierny. Miejscami są banalne pytania(jak np. to o PHP - zawsze mogli Haskella lub Prologa pokazać ![]() DAC to przetwornik cyfrowo-analogowy. Więc na wyjściu mamy sygnał analogowy. Mogli wam fajniejsze rzeczy dać. Jakąś drabinke R2R i spytać się o napięcie na wyjściu lub coś takiego ![]() Ten post edytował SHiP 22.06.2010, 17:02:05 -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 32 Dołączył: 21.03.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Przy niektórych pytaniach traktują Was niestety jak idiotów. Przykład: pytanie 4, a po nim 5 i 6. A także: 55. Hello? Przecież Wy dorośli jesteście. :|
Ten post edytował konole 22.06.2010, 18:54:49 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Na pewno znajdą się osoby które przy takich idiotycznych pytaniach źle odpowiedzą
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Weź pod uwagę konole, że wiele osób do pytań podchodziło już z wiedzą z zakresu studiów lub ukończonego technikum i dla nich te pytania to faktycznie był banał, gdyż na zajęciach w porównaniu do tego, robili kosmosy (ja przykładowo programowałem w ASM procesor dźwięku). Ogólnie początek był banalny. Szczerze mówiąc to nawet według standardów schematów blokowych pytanie o "równoległobok" jest niepoprawne. Czemu? Bo nie ma elementu tak naprawdę jednocześnie wejścia-wyjścia. W schemacie określa się to równoległą, blisko położoną od lewego lub prawego boku ciągłą kreską . Jeśli jest przy lewym - wejście, przy prawym - wyjście. A samych bloczków jest znacznie więcej. Są jeszcze elementy stronicowania, podprogramów i wiele innych.
Co do nierównomierności - prawda. Ale tak naprawdę wcale nie musieli daleko sięgać. Wystarczyłby ASM lub Lisp a klęknęliby w większości ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 9 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Klepnęliby po całości, bo ASM i Lisp nie zawierają się w programie dla kierunku technik informatyk. Rozbraja mnie Twoja logika.
-------------------- "Zero 'errorów' nic nie oznacza. Walidator sprawdza tylko składnię. Kod strony jest jak psu z d**y wyjęty i to, że walidator świeci się na zielono nie oznacza, że ta kupa jest ładna" - mike
|
|
|
![]()
|
|
Nie każdy bowiem mógł skojarzyć w pytaniu z tabliczką opisującą dysk, że Head oznacza liczbę talerzy. Bo head to po prostu głowica dysku. A jedna głowica obsługuje jeden talerz dyskowy. a nie jest czasami tak, że jeden talerz ma 2 głowice ? zapisu i odczytu? 4 głowice = 2 talerze a odpowiedź poprawna to SATA 300MB/s (SATA 3Gbit/s) Fragment z wikipedi Cytat Na każdą powierzchnię talerza dysku przypada po jednej głowicy odczytu i zapisu. źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dysk_twardy dział Budowa 1 akapit Ten post edytował hieroshima 22.06.2010, 22:29:53 |
|
|
![]()
|
|
To ja mam do Ciebie pytanie logiczne... Jak na jednej powierzchni talerza mają pracować 2 głowice jednocześnie?
![]() ![]() Dlaczego 3Gbit/s nie jest równe 300MB/s i jest to odpowiedź błędna? Bo bajt to 8bitów... nie 10 ![]() ![]() ![]() Tak więc dałeś się leciutko nabrać na podchwytliwe pytanie, albo twórcy testu walnęli gafę myląc prawidłowe odpowiedzi z nieprawidłowymi ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
co do jednostek to producenci dyskow nie klamią
![]() ![]() co do dysku to teraz juz sie chyba nie spotyka dyskow z talrzami jednostronnymi wiec i 2 glowice przypadaja na talerz ale nie sa obok siebie tylko po roznych stronach talerzyka i jak @thek nadmienil glowica ma funkcje zapisujaco/odczytujaca az chyba sobie przejrze ten egzamin, ciekawe czy duzo sie zmienilo od zeszlego roku |
|
|
![]()
|
|
co do dysku to teraz juz sie chyba nie spotyka dyskow z talrzami jednostronnymi wiec i 2 glowice przypadaja na talerz ale nie sa obok siebie tylko po roznych stronach talerzyka i jak @thek nadmienil glowica ma funkcje zapisujaco/odczytujaca To jak to w końcu jest ![]() Ten post edytował hieroshima 23.06.2010, 19:17:46 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 9 Dołączył: 6.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dwie, jedna jest na górze, a druga na dole talerza.
Edit: Pełna odpowiedz: rzeczywista przepustowość SATA II to 300 MB/s, z tego co pamiętam po prostu dysk nie wykorzysta całych 384. Poza tym ta Barracuda ma na pewno dwa talerze. Ten post edytował haahh 23.06.2010, 19:57:06 -------------------- This function has been DEPRECATED as of PHP 5.3.8.
|
|
|
![]()
|
|
no to kurde dobrze mówiłem, że na jeden talerz dysku przypadają 2 głowice...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
zalezy moze byc 1 talerz 1 glowica, moga byc i 2 zalezy jak producent zrobi
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
no tak ale ja przedstawie całe zadanie i sami ocenicie.
Przedstawione parametry katalogowe dotyczą dysku twardego ST31000528AS Seagate Barracuda 7200.12, 32MB Serial ATA/300, Heads 4, Capacity 1TB A. posiadającego 4 talerze B. z pamięcią cache 12MB C. o pojemnosci dysku 32MB D. o maksymalnym transferze zewnętrznym 300 MB/s Zaznaczyłem odp. D bo skoro możliwe jest, że w niektórych dyskach jest 1 głowica na talerz, a w niektórych dyskach 2 głowice na talerz to z tego opisu nie możemy wywnioskować ile talerzy posiada dokładnie ten model dysku. Ten post edytował hieroshima 23.06.2010, 20:37:33 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 21:21 |