Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL] Wartość/Długość w bazie
gylopl

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!
Nie mogę zrozumieć od czego zależy wartości/długość w polach liczbowych.
Jaka jest różnica jeśli ustawie tinyint(1) albo tinyint(3). W obu przypadkach maksymalna wartość wynosi 255(unsigned), więc co wybrać?

Domyślnie baza ustawia mi tinyint(3).

pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
nospor

Grupa: Moderatorzy

tinyint(liczba) dodaje się tylko gdy korzystasz z typu ZEROFILL. Zakladam ze nie korzystasz, wiec poprostu nie podawaj tych nawiasów.
Samo tinyint wystarczy.

No ale to wszystko jest ładnie opisane w manualu mysql smile.gif

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
Matimor

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Chodzi w tym o to, że w tinyint(1) możesz użyć tylko liczby jednocyfrowe (0-9), w tinyint(3) możesz użyć liczby trzycyfrowe czyli maksymalnie 999. Jednakże unsigned używamy gdy potrzebujemy bardzo duży zakres liczb, najczęściej używa się tego przy ID użytkownika w bazie danych, ale wątpię żeby kiedykolwiek ktokolwiek osiągnął 4mlr użytkowników winksmiley.jpg

--------------------
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Chodzi w tym o to, że w tinyint(1) możesz użyć tylko liczby jednocyfrowe (0-9), w tinyint(3) możesz użyć liczby trzycyfrowe czyli maksymalnie 999
A co ty za głupoty wygadujesz? Skądżeś to wytrzasnął? W poprzednim poście opisałem co i jak.

tinyint(3) moze przyjąć 999? Przeciez tinyint to jeden bajt - max 255. Nie masz wogóle pojęcia o czym piszesz.

ps:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/numeric-types.html
polecam dokladnie ze zrozumieniem przeczytac 20 razy

ps2: przepraszam, jeśli trochę mocno wyjechałem z tymi "głupotami" ale naprawdę wyskoczyłeś z tym jak z filip z konopii. Przecież cały ten tekst jest wyssany z palca. Gdzie posiadłeś tę wiedzę?

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 01:45