![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć! Na początku napiszę, że na PHP nie znam się prawie wcale. Piszę więc tutaj, bo potrzebuję pomocy.
![]() Nie wiem, czy dobrze nazwałam temat, ale też nie wiem, jak fachowo nazwać to, czego potrzebuję. Chodzi mi o to, by stworzyć link, który kierowałby do pliku php o tej samej nazwie, ale w innym katalogu. To znaczy, jeśli mam na przykład plik: ./strona.php, to chcę, żeby po kliknięciu na link skierowało mnie do pliku ./katalog/strona.php. W jaki sposób mogłabym zrobić coś takiego? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 10.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi mi o to, że mam kilka plików w katalogu głównym, i tyle samo (o takich samych nazwach) plików w dodatkowym katalogu. Chcę, by każdy z plików w katalogu głównym posiadał link do pliku o tej samej nazwie w katalogu dodatkowym.
Wiem, że najprościej byłoby posłużyć się html-em i użyć zwykłego polecenia Kod <a href=""> Jednak wtedy w każdym pliku musiałabym tworzyć link z osobną ścieżką - w pliku ./strona1 do pliku ./katalog/strona1, w pliku ./strona2 do pliku ./katalog/strona2 i tak dalej. Zależy mi więc na kodzie, który cały ten proces by automatyzował. Taki, który "mówiłby": po kliknięciu na link przejdź do tego samego pliku, ale w innym katalogu. Dzięki temu mogłabym taki kod wstawić do każdego pliku a potem, np. w przypadku zmiany nazwy pliku nie musiałabym grzebać w kodzie strony i wszystkiego poprawiać. Mam nadzieję, że teraz mniej więcej jasno wyjaśniłam o co mi chodzi. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 24 Dołączył: 21.05.2010 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Moze tak:
POPRAWILEM, bo zapomnialem dodac basename(); Teraz link pobiera nazwe skryptu i kieruje do tego samego, tyle ze w innym katalogu. O to chodzilo? Ten post edytował lepmajster 21.06.2010, 14:32:37 -------------------- Naciśnij POMÓGŁ, jeśli mój post był pomocny :)
|
|
|
![]()
|
|
Tak, dokładnie o to mi chodziło!
![]() Ale jest jakiś błąd, bo choć taki link kieruje mnie dokładnie tam, gdzie chciałam, to pojawia się komunikat: Kod The requested URL was not found on this server. I nie wiem, co jest nie tak, bo plik przecież jest na serwerze. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 24 Dołączył: 21.05.2010 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Tak, dokładnie o to mi chodziło! ![]() Ale jest jakiś błąd, bo choć taki link kieruje mnie dokładnie tam, gdzie chciałam, to pojawia się komunikat: Kod The requested URL was not found on this server. I nie wiem, co jest nie tak, bo plik przecież jest na serwerze. ![]() A wez zrob Mam nadzieje ze wzieles pod uwage moja poprawke, bo wczesniej napisalem zle. Sproboj jeszcze tak:
Ten post edytował lepmajster 21.06.2010, 14:29:13 -------------------- Naciśnij POMÓGŁ, jeśli mój post był pomocny :)
|
|
|
![]()
|
|
Kod
jest jednak poprawny, tylko trochę źle go wpisałam. Dzięki! Czy w takim razie, kod o odwrotnym działaniu (czyli taki, który z katalogu dodatkowego kierowałby do katalogu głównego) będzie wyglądał tak:
Ten post edytował Hołka 21.06.2010, 14:39:54 |
|
|
![]()
|
|
TAK
![]() -------------------- Naciśnij POMÓGŁ, jeśli mój post był pomocny :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:40 |