![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć mam problem z wyświetleniem z tabeli mysql nowego rekordu za pomocą sesji, spróbuję wam tutaj to przedstawić a więc tak
Jest sobie skrypt conn.php służący do podłączenia wygląda on tak:
Następnie mam skrypt register.php oczywiście do rejestracji na stronie zobaczcie że dodałem sobie tam pole rejestracyjne imie
tutaj mamy login.php
i przejdziemy do sedna sprawy w pliku index.php mam problem z wyświetleniem danego pola ponieważ login i id konta wyświetla mi za pomocą sesji jak próbuję dodać sesję z imię to wywala mi błąd mysql pokaże jak to robię mamy standardowy plik index.php
ja próbuję wyświetlić kolejny rekord z tabeli tak o:
i logując się do strony przechodzę do index.php i wyświetla mi się nie jesteś zalogowany tak jak by szukał tego pola imie w zalogowaniu ale ja chcę tylko go wyświetlić nie używać go przy logowaniu jak to zrobić powie ktoś ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie bardzo zrozumiałem o co Ci chodzi, ale ten ostatni skrypt, który dałeś wyświetla "nie jesteś zalogowany", ponieważ nie ustawiłeś zmiennej $_SESSION['imie']
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przepraszam a tutaj co jest ?
jak nie został spełniony ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 9 Dołączył: 6.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jeżeli masz tylko:
To nie możesz wywołać $_SESSION['imie'], bo nie ma czegoś takiego jak 'imie' w twojej sesji. Możesz użyć id do wyszukania odpowiedniego imienia w bazie danych i tak też rób. Tutaj pokazuje jak pobrać imię, mają user_id umieszczone w sesji.
Zapoznaj się jeszcze z zabezpieczaniem sesji. Ten post edytował haahh 18.06.2010, 22:49:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A pokaż mi gdzie deklarujesz zmienną $_SESSION['imie'].
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 471 Pomógł: 89 Dołączył: 29.07.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a gdzie cos przypisujesz do $_SESSION['imie'] ?
|
|
|
![]()
|
|
kurde nie wiem jak sobie z tym poradzić nie wiem jak za deklarować aby po zalogwaniu użytkownika z tabeli wyciągnąć dodatkowe np jeszcze imie nazwisko etc.
chodzi mi nawet o napisanie nowego pliku znaczy że np po wyświetleniu tego tekstu Zostales zalogowany jako: pacio123 Przejdz do strony glównej na stornie głównej lub np w profilu z definiować imię itd Tutaj pokazuje jak pobrać imię, mają user_id umieszczone w sesji.
co do tego kodu pomógł byś mi jeszcze w wstawienie tego do strony tej:
Ten post edytował milw0rm 18.06.2010, 22:53:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po prostu pobierz z bazy danych oprócz id, również imię czy tam nazwę użytkownika, czyli coś takiego( nie wiem jak się nazywają twoje kolumny więc dostosuj to sobie):
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 9 Dołączył: 6.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę bardzo:
Teraz będzie dobrze, zjadłem średnik. Zresztą w błędzie jest wszystko dobrze opisane!! Ten post edytował haahh 18.06.2010, 23:28:42 |
|
|
![]()
|
|
jest taki błąd hah
Parse error: syntax error, unexpected T_ECHO, expecting ',' or ';' in /home/terrory/public_html/Skrypty/Wirtualny/index2.php on line 22 jest błąd tutaj drugi błąd (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
czekaj to sprawdze chyba wiem co to za błąd złe argumenty dla mysql, edit: nic z tego Ten post edytował milw0rm 18.06.2010, 23:11:39 |
|
|
![]()
|
|
Już poprawiłem, jednak warto nauczyć się tego, co mówi nam php o błędzie. Mówi nam, że jest błąd na 22 linii, bo pojawia się funkcja 'echo', a nie ma wcześniej średnika.
Napisałem: "sprawdz, czy dałem dobre nazwy tabel itp. itd.". Zmień "SELECT imie FROM user WHERE user_id=$id" na "SELECT imie FROM user WHERE id=$id" Jeżeli nie to, to już nie wiem (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) może za bardzo senny jestem i robię wszystko tak jak w ostatnim projekcie. Zmieniamy na: i jeszcze: Sorki.. z przyzwyczajenia używamy mysqli_ zamiast mysql_ i później wychodzą takie numery :/ (żeby nie było też się ciągle uczę, idę spać, jak coś to jutro rano jakieś pytania) Ten post edytował haahh 18.06.2010, 23:29:39 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie haahh ! pomogłeś oczywiście pochwalam (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) jeszcze raz dzięki
mam tylko jeszcze jedno pytanko jak będę chciał dopisać drugi argument to zrobić nową zmienną np $a="SELECT nazwisko FROM user WHERE id=$id"; i $r1 = @mysql_query($a); $row1=mysql_fetch_array($r1, MYSQLI_NUM); i pozniej echo $row1 ? Ten post edytował milw0rm 18.06.2010, 23:32:02 |
|
|
![]()
|
|
Staram się :] Sorki, za te problemy, ale przyzwyczajenia były górą i mój kod nie współgrał z twoimi kodem, twoimi danymi itd. Tak jak mówiłem sprawdź zabezpieczenia sesji.
Nie wtedy:
Ale możesz też robić tak:
wtedy jest łatwiej zapamiętać. Ten post edytował haahh 18.06.2010, 23:35:34 |
|
|
![]()
|
|
Dobra dziękować nie mam więcej pytań jak coś to się odezwę na priv czy coś Dobranoc
Ten post edytował milw0rm 18.06.2010, 23:37:43 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 17:43 |