![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 218 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2004 Skąd: Słupsk, Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie za bardzo wiem jak sformulowac zapytanie, poczytalem o subqueries, ale chyba nie umiem tego wykorzystac...
mam 2 tabele T1 zawiera kolumne z numerem karty, ta kolumna jest UNIQUE czyli kazda karta ma tylko jeden rekord T2 zawiera uzycia kart... wsrod kolumn jest tez taka z numerem karty, tu nie ma UNIQUE, bo kazda karta moze byc uzyta wiele razy sytuacja idealna jest wtedy kiedy w T2 uzywano tylko kart z T1... ale musze uzyskac liste kart, ktorych jeszcze w T1 nie ma... czyli potrzebuje cos w stylu (to nie instrukcja, a moja jej wizja ![]() select distinct T2.karty where t2.karty not exists in t1.karty; efekt ma byc taki, ze dostaje liste kart, ktore zostaly uzyte (sa w T2), ale nie mam ich zaindeksowanych (nie ma ich w T1) czy ktos ma pomysl na zapytanie? ![]() pozdrawiam, k. Ten post edytował phoenix84 17.06.2010, 00:54:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 471 Pomógł: 89 Dołączył: 29.07.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W ogólności powinno działać, tylko po co tutaj GROUP BY?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 471 Pomógł: 89 Dołączył: 29.07.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poniewaz w t2 wartosc nie jest unikalna
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To wypadałoby użyć modyfikatora DISTINCT, a nie GROUP BY, który stosuje się do grupowania wyników funkcji agregujących.
Kod SELECT DISTINCT t2.karty FROM t2 LEFT JOIN t1 ON t1.karty = t2.karty WHERE t1.karty IS NULL i tak naprawdę phoenix niedaleko był poprawnego rozwiązania w swoim własnym poście Kod SELECT DISTINCT
t2.karty FROM t2 WHERE t2.karty NOT IN (SELECT karty FROM t1) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:40 |