![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 6 Dołączył: 27.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam napisałem prosty skrypt logowania i mam problem z wylogowaniem. Mimo że podczas wylogowania $_COOKIE['user'] jest usuwane to dalej istnieje. I nie można się wylogować.
Plik logowanie
Plik odpowiedzialny za wylogowanie
Ten post edytował arzach 15.06.2010, 18:36:45 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 79 Dołączył: 25.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Jeśli ten post pomógł to kliknij przycisk
![]() Nie pomagam przez PW, GG, e-mail, faks, telegram, znaki dymne, ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 6 Dołączył: 27.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dalej to samo już wcześniej unset próbowałem i nic.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli już to ciasteczka usuwasz tak :
Ten post edytował gothye 15.06.2010, 18:31:30 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW
|
|
|
![]()
|
|
Dalej nic z tego. Nie mam pojęcia, czemu nie chce się usunąć.
Ten post edytował arzach 15.06.2010, 18:35:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze zmien paramete securee ( "0" ) na NULL
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW
|
|
|
![]()
|
|
Dalej to samo nie da się usnąć.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 37 Dołączył: 18.12.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam propozycję żebyś to napisał od nowa z użyciem sesji. Pomijając kwestię problemu z usunięciem ciasteczka z przeglądarki pozostają kwestie bezpieczeńswa.
To jest mocno podatne na iniekcję sql, zresztą sprawdzanie loginu i hasła też. Chyba że masz magic_quotes włączone. Do tego nie potrzeba wcale się logować żeby być zalogowanym. Oznacza to że jeśli rozszerzysz skrypt o rozpoznawanie jakiegoś admina od zwykłych userów to kwestia znalezienia jego id to będą najwyżej pojedyncze minuty. Proponuję przynajmniej napisać na początku tego pliku i wszystkich innych session_start() i używania $_SESSION zamiast $_COOKIE oraz upewnienie się że jest włączone magic_quotes_gpc. A docelowo radzę poczytać więcej o sesjach i sposobach ataków na nie, a także SQL Injection. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Netmare... Magic_quotes to złe rozwiązanie. Mi osobiście tyle krwi już napsuło, że głowa boli. Jak programista powinieneś kontrolować co jest escape'owane, a co nie, bo czasem jest to uszczęśliwianie na siłę. Wrzucasz tekst, chcesz go "czysty", a się okazuje, że na dzień dobry masz go już poprawionego i musisz go przywracać do starej formy bo taką masz dyrektywę domyślnie ustawioną i nie możesz jej zmienić ani w htaccess, ani nijak, tylko musisz wykrywać czy jest włączona i reagować odpowiednio.
Do autora zaś tematu. Co z tego, że niby ciacho usuwasz, skoro w kodzie nie widzę jego niszczenia? Inna sprawa, że ciacho działa nawet z datą przeszłą do czasu zamknięcia strony Do tego czasu sprawdzanie poprzez isset zwróci nam true. Ja już co sprawdzaj wartość w nim zaszytą, czy jest prawidłowa, bo powinna być większa niż aktualny czas. Jeśli nie jest... ważność się skończyła. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 37 Dołączył: 18.12.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@ thek
nie uznaję MQ, starałem się tylko wskazać mocno początkującemu koledze podstawowe luki w zabezpieczeniach, bez niepotrzebnych na jego poziomie wywodów ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ale w PHP6 MQ nie będzie, więc wywody są potrzebne.
![]()
Powód edycji: [thek]: Mi nie trzeba mówić. Ale po co uczyć złych praktyk? ;)
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 03:26 |