![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam skrypt (powiedzmy, że nazywa się m.php), który tworzy miniaturki zdjęć znajdujących się na serwerze.
Zdjęcie chcę zapisać na dysku używając do tego funkcji: imagejpeg($minitaturka,$sciezka,85); Gdzie $miniaturka jest już wynikowym zdjęciem, a zmienna $sciezka zawiera ścieżkę (względem położenia skryptu m.php) do której chcę zapisać plik. I tu pojawia się problem, gdyż nie mogę zapisać zdjęcia w innej lokalizacji niż ta, z której zdjecie pobieram. Przy próbie zapisania zdjęcia w innym katalogu (np. "miniatury" pojawia się błąd:
I teraz mam pytanie jak nadać uprawnienia skryptowi w taki sposób, aby możliwe było zapisanie wynikowego pliku w danej lokalizacji. Czytałem trochę o możliwościach .htaccess, ale doczytałem sie tylko jak możliwe jest zablokowanie dostępu do danego katalogu, a ja bym chciał wiedzieć jakudostępnić folder dla skryptu. Czy da się to zrobić w .htaccess czy trzeba w inny sposób? Dodam jeszcze, ze struktura katalogów i podkatalogów w mianiaturach jest dość skomplikwoana i chciałbym, zeby skrypt również (poza plikami) mógł tworzyć katalogi |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 9 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmień chmody na 777.
W kliencie FTP pewnie będzie taka opcja po kliknięciu prawego knefla myszki na danym katalogu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmień chmody na 777. W kliencie FTP pewnie będzie taka opcja po kliknięciu prawego knefla myszki na danym katalogu. Używam Total Comandera, znalazłem tę opcję w menu, zmieniłem dla katalogu "miniatury" atrybut na 777 i nie pomogło. Potem stworzyłem ręcznie strukturę katalogów i również nadałem uprawnienia na 777 i znowu nie zadziałało. Próbowałem również zmienić atrybuty skryptu, ale też bez skutku. Co można zrobić, aby zapisywanie zdjęć w wybranej lokalizacji działało? Ewentulanie czego szukać w sieci? Jeśli potrzeba mogę wrzucić cały skrypt, może gdzieś po drodze jest błąd? Ten post edytował jaceklo 14.06.2010, 21:38:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Hmm, to raczej nie kwestia uprawnień, ale braku odpowiedniego katalogu "no such file or directory" a nie "permission denied". Twoj skrypt jest w katalogu: /home/modelerc/public_html/modelerc/ pytanie : czy na pewno katalog: miniaturki/katalog/podkatalog jest w /home/modelerc/public_html/modelerc/ a nie np. w: /home/modelerc/public_html/ ? Jesli to drugie, to przestaw sciezke na: "../miniaturki/katalog/podkatalog" czyli wyjdz pietro wyzej (../) i wtedy podaj sciezke. Skoncentruj sie raczej na ścieżce... Pozdrawiam serdecznie, Kacper |
|
|
![]()
|
|
Hmm, to raczej nie kwestia uprawnień, ale braku odpowiedniego katalogu "no such file or directory" a nie "permission denied". (...) Skoncentruj sie raczej na ścieżce... Dzięki ![]() Umiejscowienie skryptu i ścieżki było prawidłowe, jednak gdy ręcznie tworzyłem strukturę katalogów to zrobiłem literówkę... Aczkolwiek nadal mój problem nie jest do końca rozwiązany: Aktulanie muszę ręcznie tworzyć strukturę katalogów i podkatalogów. Jak można zrobić w prosty sposób, aby skrypt zapisując plik tworzył od razu potrzebny katalog i podkatalog? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Pewnie pomoze: http://pl.php.net/manual/en/function.mkdir.php ;-) Dzięki, pomogło ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 18:50 |