![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 34 Dołączył: 21.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam ochotę na książkę, która nie będzie uczyła konkretnego języka, a ogólnie efektywnego/efektownego programowania.
http://helion.pl/ksiazki/czysty_kod_podrec...rtin,czykod.htm Co o niej sądzicie? Z tego co przeczytałem książka opisuje na przykładzie Javy, ale chyba nie znając języka jestem w stanie z niej czerpać? I inna: http://helion.pl/ksiazki/piekny_kod_tajemn...lson,szppps.htm -------------------- Free Web Tools - narzędzia dla programistów, webdeveloperów i specjalistów seo...
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 6 Dołączył: 10.08.2009 Skąd: Nowe Miasto Lubawskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do posiadania czystego i pięknego kodu nie są potrzebne żadne książki. Wystarczy przestrzegać kilku reguł: zawsze komentować swój kod w etapie jego tworzenia, pamiętać o wcięciach w kodzie, oraz stosować się do jednego z dwóch styli kodowania:
oto pierwszy styl: Kod <?php if(something){ //tutaj kod ) ?> oto drugi styl: Kod <?php if(something) { //tutaj kod } ?> Ja osobiście koduję w tym drugim. Ważne jest żeby trzymać się swoich konwencji. Jeśli przykładowo stosujesz nazwy zmiennych przez dodawanie duzych liter np $MyVar lub przez podkreślniki np $my_var to stosuj się do uprzednio określonych przez ciebie konwencji. To jest prosty przepis na czysty i piękny kod. -------------------- Użytkownicy jak życie, wszystkim mogą cię zaskoczyć.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 34 Dołączył: 21.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdyby było przeciwieństwo "Pomógł" to byś je dostał. Myślę, że książka zawiera dużo więcej (być może ciekawych) informacji wykraczających poza zakres formatowania i nazewnictwa. Do nauki języka książki potrzebne też nie są. Piszesz o komentowaniu, a książka z tego co przeczytałem właśnie sugeruje jak tworzyć kod, aby posiadał jak najmniej komentarzy. Poza tym Twój post nic nowego nie wniósł do mojego życia.
![]() Ten post edytował nmts 13.06.2010, 08:39:19 -------------------- Free Web Tools - narzędzia dla programistów, webdeveloperów i specjalistów seo...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 10 Dołączył: 9.11.2007 Skąd: Goleniów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja osobiście koduję w tym drugim. Ważne jest żeby trzymać się swoich konwencji. Jeśli przykładowo stosujesz nazwy zmiennych przez dodawanie duzych liter np $MyVar lub przez podkreślniki np $my_var to stosuj się do uprzednio określonych przez ciebie konwencji. To jest prosty przepis na czysty i piękny kod. Zgadzam się z moim przedmówca nic nie wnosisz to tematu a to o czym mówisz jest małym elementem i myślę ze jak piszemy nazwę zmiennej to nie piszemy jej tak : $MyVar tylko $myVar myślę ze jesteś osoba która powinna sobie tą książkę kupic ![]() Apropo książki sam się zastanawiam nad kupnem bo naprawdę może sie przydać że zawiera przykłady z javy myślę ze nie ma żadnego problemu bo to tylko przykłady z których możemy sie nauczyć a po za tym autor je opisuje poprzez co książka jest wskazana do wszystkich języków programowania ![]() Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 51 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@bolverk - jeśli jakość kodu oceniasz jedynie po konwencji formatowania to masz na ten temat płytkie doświadczenie i wiedzę. Jest wiele czynników które składają się na dobrą jakość kodu, m. in.
- konwencje formatowania - konwencje nazewnicze - sposób pisania funkcji, klas - odpowiedni układ kodu - rozbijanie kodu na wiele małych fragmentów - wyeliminowanie jakichkolwiek powtórzeń (pomaga w tym poprzedni punkt) - eliminowanie/minimalizowanie zależności między modułami - pisanie tylko niezbędnych komentarzy, tam gdzie sam czytelny kod już nie wystarcza. Nie pisanie komentarzy dla samej idei komentowania - pisanie testów, bo bez testów refaktoring (czyli w dużej mierze zamienianie kodu na lepsze) jest trudny i ryzykowny Każdy z w/w czynników i wiele innych jest opisany w książce "Czysty Kod", którą polecam. Książka "Piękny kod" również wydaje się ciekawa, aczkolwiek jej nie czytałem więc żadnej rekomendacji wystawić nie mogę ![]() Cytat Z tego co przeczytałem książka opisuje na przykładzie Javy, ale chyba nie znając języka jestem w stanie z niej czerpać? Tak, aczkolwiek część treści (ok 1/5) nie będzie adresowana do Ciebie, np. sposób pisania programów wielowątkowych, elementy specyficzne dla javy (np. import pakietów, zastępowanie stałych klasowych wyliczeniami, przykłady z J2EE które mogą nie być dla Ciebie do końca zrozumiałe). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Zgadzam się z moim przedmówca nic nie wnosisz to tematu a to o czym mówisz jest małym elementem i myślę ze jak piszemy nazwę zmiennej to nie piszemy jej tak : $MyVar tylko $myVar myślę ze jesteś osoba która powinna sobie tą książkę kupic @frytek bez urazy ale ten Twoj post można porównać treściowo tak samo dobry jak post osoby która w tym poście krytykujesz... Nie przeczytałeś ze zrozumieniem jego słów i je wypaczasz. bolverk pisał o trzymaniu się konwencji, którą się wybierze. $MyVar to był tylko przykład jednej z wielu konwencji. Kolejna sprawa: to ze ty stosujesz $myVar to nie jest powód by komuś ją narzucać jako jedyną słuszną. $myVar, $MyVar, $my_var to są różne konwencje. bolverk napisał jedynie że jak już się na którąś zdecydujesz, to należy się jej trzymać a nie mieszać. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 10 Dołączył: 9.11.2007 Skąd: Goleniów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@frytek bez urazy ale ten Twoj post można porównać treściowo tak samo dobry jak post osoby która w tym poście krytykujesz... Nie przeczytałeś ze zrozumieniem jego słów i je wypaczasz. bolverk pisał o trzymaniu się konwencji, którą się wybierze. $MyVar to był tylko przykład jednej z wielu konwencji. Kolejna sprawa: to ze ty stosujesz $myVar to nie jest powód by komuś ją narzucać jako jedyną słuszną. $myVar, $MyVar, $my_var to są różne konwencje. bolverk napisał jedynie że jak już się na którąś zdecydujesz, to należy się jej trzymać a nie mieszać. Mój błąd po prostu zirytował mnie fakt że ludzie podchodzą w sposób lekceważący do czytelności kodu, dlatego uważam że w książkę naprawde warto zainwestować ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 3 Dołączył: 7.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja ze swojej strony polecę, w kwestii nauki pisania czytelnego kodu, studiowanie źródeł innych projektów. Wielokrotnie znalazłem w źródełkach bogactwo pomysłów co do tego jak kod tworzyć przejrzyście, czytelnie i tak aby był łatwy w modyfikacji. Mam nadzieję że nie zostanę za tą poradę zlinczowany (wcale nie twierdzę że studiowanie źródeł to klucz do sukcesu, po prostu uważam że jest to przydatne)
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:14 |