![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pytanie dotyczące grupowania mysql
chodzi o to że w bazie jest zapis na przyklad id|kolumna1|kolumna2 1| przykladowy_news|wojtek 2| przykladowy_news|ania 3| przykladowy_news|wojtek 4| przykladowy_news|wojtek 5| przykladowy_news|marek 6| przykladowy_news|kasia 7| przykladowy_news|wojtek 8| przykladowy_news|ania i teraz chcę żęby wyświelilo tylko 2 rekordy w kolejności : 8,7 8| przykladowy_news|ania 7| przykladowy_news|wojtek dalem tutaj: takie coś zgrupuje mi ANIA i go nie wyświetli bo widzi go jako 2 mimo to że jest to ostatni wpis. Ten post edytował neo1986kk 12.06.2010, 19:21:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 79 Dołączył: 25.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko po co ci do tego grupowanie?
Wyświetli 2 ostatnie rekordy -------------------- Jeśli ten post pomógł to kliknij przycisk
![]() Nie pomagam przez PW, GG, e-mail, faks, telegram, znaki dymne, ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak nie napisalem najważniejszego. ale te rekordy nie mogą się powtarzać więc w przypadku gdy bedzie
1| przykladowy_news|wojtek 2| przykladowy_news|ania 3| przykladowy_news|kasia 4| przykladowy_news|wojtek 5| przykladowy_news|marek 6| przykladowy_news|ania 7| przykladowy_news|wojtek 8| przykladowy_news|ania i chcę wyświetlić 4 wpisy to chce wyświetlić coś takiego 8| przykladowy_news|ania 7| przykladowy_news|wojtek 5| przykladowy_news|marek 3| przykladowy_news|kasia |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jest kilka możliwości. Najprostsza... Zrób podzapytanie które odwróci tablicę zanim ją pogrupuje. Innymi słowy zamiast:
FROM tablica zrobisz: FROM (SELECT kolumny_wybrane FROM tablica ORDER BY id DESC) AS reverse_table a reszta po staremu, tyle że teraz korzystasz nie z tablica, ale aliasu reverse_table ![]() Aczkolwiek to nie jedyne rozwiązanie tego problemu. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
niby takie oczywiste, dzieki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:00 |