![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki problem
Mam funkcje $this->getRandom która zwraca mi albo cyfre albo false. Jaką pętle zastosować żeby w przypadku zwrócenia false jeszcze raz wykonało tę funkcje? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
A ja akurat wybrałbym do-while. Dlaczego? Ponieważ ta pętla wykona się co najmniej 1 raz, natomiast while może w ogóle się nie wykonać. Oczywiście w tym przypadku nie ma to znaczenia bo wystarczy wcześniej zadeklarować zmienną jako false i while się wykona. Jednak bliższa temu co chcemy osiągnąć jest do-while - chcemy przecież wylosować liczbę czyli wykonać daną operację co najmniej 1 raz.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
jejkus.... w petli ma byc funkcja. Myslisz ze zmienna $random bedzie sie sama z siebie aktualizowala? Pozatym dales zly warunek. Prostego == od != nie rozrozniasz?
![]()
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
@bastard13 Twoj kod dla cyfry 0 wykona się jeszcze raz, choć nie powinien. Warto jednak stosowac takie operatory jak ===
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie, będę musiał uważać na przyszłość
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 17:42 |