Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP/MYSQL] elementy prostej gry
Chmarus
post 12.06.2010, 11:18:15
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, zabieram się do tworzenia gry przez przeglądarkę. Gra będzie tworzona raczej nie dla szerszego grona odbiorców lecz jedynie dla poćwiczenia php/mysql/smartów i drobnych bajerków w ajax. Nie szukam gotowych rozwiązań, ale mam jedno pytanie.

Jakbyście rozwiązali problem dodawania określonej ilości punktów na dzień? Chodzi mi o to, że mam bazę użytkowników. Każdy użytkownik otrzymuje na start 100pkt i chcę by ta ilość codziennie o stałej porze była zmieniana np o +10pkt. Wymyśliłem coś takiego, że w bazie będę zapisywał datę i czas ostatniego dodania punktów i np. przy kolejnym logowaniu system będzie sprawdzał kiedy ostatnio zostały przyznane pkt i jeżeli upłynął ustalony czas punkty zostaną dodane. Podejrzewam, że da się to jakoś łatwiej lub szybciej zrobić dlatego właśnie pytam.

Pozdrawiam.

--------------------
Portal i forum dyskusyjne o grach typu MMO i mmorpg - www.mmorpg.org.pl
Rowery, trenażery, akcesoria rowerowe - Coolbike Twój sklep rowerowy - www.coolbike.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
pedro84
post 12.06.2010, 11:26:33
Post #2

Grupa: Nieautoryzowani

-----

Raz dziennie? + 10 punktow? No to CRONem to machnij smile.gif

--------------------
Google knows the answer...
+Quote Post
Chmarus
post 12.06.2010, 11:43:31
Post #3

-----

CRON odpada, myślałem nad bardziej przyszłościowym rozwiązaniem. Kto wie może w grę będzie grało pół Polski i punkty będą aktualizowane o różnych porach tongue.gif gdzieś już czytałem temat poświęcony temu problemowi i ktoś nawet wyliczył, że użycie crona dla dużej ilości użytkowników i zróżnicowanych metod "punktowania" nie ma większego sensu.

--------------------
Portal i forum dyskusyjne o grach typu MMO i mmorpg - www.mmorpg.org.pl
Rowery, trenażery, akcesoria rowerowe - Coolbike Twój sklep rowerowy - www.coolbike.pl
+Quote Post
erix
post 12.06.2010, 11:50:24
Post #4

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Chodzi mi o to, że mam bazę użytkowników. Każdy użytkownik otrzymuje na start 100pkt i chcę by ta ilość codziennie o stałej porze była zmieniana np o +10pkt

Cytat
i ktoś nawet wyliczył, że użycie crona dla dużej ilości użytkowników i zróżnicowanych metod "punktowania" nie ma większego sensu.

A może by tak jakieś konkrety? Rozumiem, gdy każdy z użytkowników o różnej porze, ale gdy wszyscy o tej samej, to nie widzę problemów.

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
Wicepsik
post 12.06.2010, 11:54:11
Post #5

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Myślę, że lepszym rozwiązaniem będzie ustawienie tego crona, niż sprawdzanie przy każdym logowaniu ile punktów powinno zostać dodanych. Możesz też ustawić crona, który co 2h 24min będzie dodawać 1pkt.

--------------------
+Quote Post
soomal
post 12.06.2010, 13:05:36
Post #6

-----

No wrzuć w crona i sprawdzaj czy minął określony czas od ostatniego podniesienia punktów i dodawaj.
Przy logowaniu się nie sprawdzi, bo co jeśli user nie zaloguje się, a z zewnątrz ktoś chce sprawdzić ile ma punktów? Wtedy dostanie neiaktualną wartość.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 13.06.2025 - 07:50