![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 17.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zabieram się do tworzenia gry przez przeglądarkę. Gra będzie tworzona raczej nie dla szerszego grona odbiorców lecz jedynie dla poćwiczenia php/mysql/smartów i drobnych bajerków w ajax. Nie szukam gotowych rozwiązań, ale mam jedno pytanie.
Jakbyście rozwiązali problem dodawania określonej ilości punktów na dzień? Chodzi mi o to, że mam bazę użytkowników. Każdy użytkownik otrzymuje na start 100pkt i chcę by ta ilość codziennie o stałej porze była zmieniana np o +10pkt. Wymyśliłem coś takiego, że w bazie będę zapisywał datę i czas ostatniego dodania punktów i np. przy kolejnym logowaniu system będzie sprawdzał kiedy ostatnio zostały przyznane pkt i jeżeli upłynął ustalony czas punkty zostaną dodane. Podejrzewam, że da się to jakoś łatwiej lub szybciej zrobić dlatego właśnie pytam. Pozdrawiam. -------------------- Portal i forum dyskusyjne o grach typu MMO i mmorpg - www.mmorpg.org.pl
Rowery, trenażery, akcesoria rowerowe - Coolbike Twój sklep rowerowy - www.coolbike.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raz dziennie? + 10 punktow? No to CRONem to machnij
![]() -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 17.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CRON odpada, myślałem nad bardziej przyszłościowym rozwiązaniem. Kto wie może w grę będzie grało pół Polski i punkty będą aktualizowane o różnych porach
![]() -------------------- Portal i forum dyskusyjne o grach typu MMO i mmorpg - www.mmorpg.org.pl
Rowery, trenażery, akcesoria rowerowe - Coolbike Twój sklep rowerowy - www.coolbike.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Chodzi mi o to, że mam bazę użytkowników. Każdy użytkownik otrzymuje na start 100pkt i chcę by ta ilość codziennie o stałej porze była zmieniana np o +10pkt Cytat i ktoś nawet wyliczył, że użycie crona dla dużej ilości użytkowników i zróżnicowanych metod "punktowania" nie ma większego sensu. A może by tak jakieś konkrety? Rozumiem, gdy każdy z użytkowników o różnej porze, ale gdy wszyscy o tej samej, to nie widzę problemów. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Myślę, że lepszym rozwiązaniem będzie ustawienie tego crona, niż sprawdzanie przy każdym logowaniu ile punktów powinno zostać dodanych. Możesz też ustawić crona, który co 2h 24min będzie dodawać 1pkt.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No wrzuć w crona i sprawdzaj czy minął określony czas od ostatniego podniesienia punktów i dodawaj.
Przy logowaniu się nie sprawdzi, bo co jeśli user nie zaloguje się, a z zewnątrz ktoś chce sprawdzić ile ma punktów? Wtedy dostanie neiaktualną wartość. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 07:50 |