![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam taki problem. Mam w do usb kartę która ma 2 przekaźniki. Działa dobrze z aplikacjami Windows.. Tzn mam program gdzie ustawiam com a potem 2 przyciski włącz/wyłącz. Problem w tym że chciałem napisać aplikacje pod www żeby robiło to samo. Podobno jak się podłączy urządzenie pod USB to windows przypisuje mu ścieżkę:
Więc zrobiłem małą aplikacje www żeby to działało ale nie działa. Jakby ktoś mógłby mi w tym pomóc byłbym wdzięczny.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak wpiszesz to samo w konsoli to się włączy/wyłączy ?
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Więc zrobiłem małą aplikacje www żeby to działało ale nie działa Cytat tzn co i do jakiej konsoli?? Więc jak zrobiłeś skoro nie wiesz o czym do Ciebie mówimy?? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
kurde.. ale to forum jest ********. Jeszcze nigdy tutaj nie dostałem odpowiedzi bez kogoś kto by nie dogadywał
![]() Chodzi mi o to co mam wpisać: system('echo -ne "2" > /dev/ttyUSB0'); czy /dev/ttyUSB0 czy dev/ttyUSB0 i do której konsoli? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Jeszcze nigdy tutaj nie dostałem odpowiedzi bez kogoś kto by nie dogadywał Nie dziw się, że tak sporo osób reaguje, skoro wstawiasz coś, o czym - tak naprawdę - nie masz pojęcia, vide: Cytat i do której konsoli? A co do tematu, przetłumaczę Ci pytanie na proste - czy tą samą komendą próbowałeś przełączać przekaźniki z Windows? Poza tym: Kod /dev/ttyUSB0 To definicja działająca WYŁĄCZNIE w uniksach. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
To znaczy to co napisałem w php nie zadziała mi na apachu?
czyli w jaki sposób mogę sterować przez php? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Nie odpowiedziałeś na moje pytanie, a bez tego więcej się nie da powiedzieć.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
no pod windows działa ale nie wiem czy z tą komendą bo to jest wszystko w gotowym już programie który tym steruje. Program napisany w bascomie.
|
|
|
![]()
|
|
No to poszukaj teraz komendy, która Ci to z linii poleceń odpali, ew. parametrów do tego programu. Ale w tym Ci już raczej nie pomożemy.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Hmmm, a da się sterować programem przez www? Bo gdyby tak było to bym miał ułatwienie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Powiem tak... Skoro możesz się dostać z poziomu windowsa do USB, to istnieje ścieżka określająca dostęp do urządzenia. Ale tu już polecam przejrzenie Menedżera urządzeń w Windowsie pod kątem słowa USBSTORE.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Powiem tak... Skoro możesz się dostać z poziomu windowsa do USB, to istnieje ścieżka określająca dostęp do urządzenia. Ale tu już polecam przejrzenie Menedżera urządzeń w Windowsie pod kątem słowa USBSTORE. no to w menagerze mam coś takiego: USB\ROOT_HUB\4&27228D47&0 ale to też nie działa Ten post edytował gsmphone 11.06.2010, 12:19:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To jest urządzenie pracujące jako koncentrator USB (root hub)... Nie jest to urządzenie podpięte do niego. Te mają swoje własne, o wiele dłuższe identyfikatory. Odczytaj sobie z managera jakie to konkretnie urządzenie, znajdź je na liście i zacznij grzebać przy danych sterownika.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
To jest urządzenie pracujące jako koncentrator USB (root hub)... Nie jest to urządzenie podpięte do niego. Te mają swoje własne, o wiele dłuższe identyfikatory. Odczytaj sobie z managera jakie to konkretnie urządzenie, znajdź je na liście i zacznij grzebać przy danych sterownika. a właśnie... bo to urządzenie jak podłącze do usb wykrywa jako USB Serial PORT pod COM5. Sterowniki do tego urządzenia też mam. Link do sterowników: http://www.plikos.pl/16pe/ster.zip.html Jak byś mógł zerknąć czy o to chodzi |
|
|
![]()
|
|
To pobaw się hyperterminalem, otwórz ten port i NAJPIERW ustal, jakimi komendami trzeba aktywować poszczególne wyjścia.
Potem już z górki. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Jak się połączyłem hyperterminalem to co sekunde się 0 pokazuje w okienku. Może jakoś inaczej to mam zrobić?
Znalazłem takie coś: ser_open( "COM4", 2400, 8, "None", "1", "None" ); ser_write("1"); co ma niby odpowiadać linuksowego: echo system('echo -ne "4" > /dev/ttyUSB6'); tylko że wyskakuje błąd: Fatal error: Call to undefined function ser_open() bo całość znalazłem tutaj: http://www.thebyteworks.com/phpserial/php_ser_reference.html wiem że jestem już blisko tylko coś nie tak. |
|
|
![]()
|
|
Żeby to rozszerzenie działało, trzeba je najpierw zainstalować...
|
|
![]()
|
|
No instalowałem całość, oprócz tego php.ini bo nie ma nigdzie takiego pliku.
|
|
|
![]()
|
|
Samo skopiowanie dll nie wystarczy, poczytaj o instalacji PECL.
Jak nie ma php.ini, to go stwórz, ale o tym na Sieci. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 23:02 |