![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Problem pewnie błachy - ale nie dla mnie. Jestem kompletnie zielony. A więc - jak zapisywać typy (Integer, Null itp.) w zaptaniach "if". Czy w nawiasie (albo apostrofie) czy bez ? Przykład:
Obydwie wersje raz mi działają a raz nie i nie wiem, która jest jedyna i poprawna. Dzięki za info. Ten post edytował rychu777 10.06.2010, 06:50:19 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
jesli chodzi ci o tekst 'null' to masz uzywac apostrofu. Jesli chodzi ci o null to masz nie uzywac apostrofu.
POzatym jesli chcesz dokladnie przyrównac do null to masz uzyc === zamiast == - doczytaj w manuala jaka jest roznica. http://pl.php.net/manual/pl/language.opera....comparison.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 9 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Wiktor skoro juz poruszyles tę funkcję to zajrzyj do manuala co ona zwraca
![]() http://pl.php.net/gettype nie 'null' a: 'NULL' -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 9 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiktor skoro juz poruszyles tę funkcję to zajrzyj do manuala co ona zwraca ![]() http://pl.php.net/gettype nie 'null' a: 'NULL' Masz rację - podałem zły przykład. Ale sam kiedyś stosowałem gettype() na lewo i prawo i wiem, że bardzo początkujący może się nieźle nawnerwiać, jak nie poda tam wartości w nawiasach, a w każdym podręczniku typu 'podstawy php' jest podawane, że typy proste(skalarne) to NULL, INTEGER, a nie 'NULL', czy 'INTEGER'. |
|
|
![]()
|
|
Typy tak, to integer, NULL itp.
Ale gettype() jak wół w manualu jest napisane ze zwraca tekst, w przykładach jak wół jest podane że mają być apostrofy. No sorki, ale jak ktoś prostej informacji w manualu nie może doczytać to niech się nie bierzez za programowanie ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No sorki, ale jak ktoś prostej informacji w manualu nie może doczytać to niech się nie bierzez za programowanie ![]() Za wiedzę z informatyki dałbym ci notę 10 w skali 10. Za demotywację amatorów 11 / 10 ![]() A skąd wiadomo, czy osoba na forum to nie małolat, albo jakiś emeryt co zamiast gapić się w tv jak jemu większość podobnych, dla odmiany ma hobby, coś próbuje zrobić, niestety nie zna angielskiego, manual to dla nego czarna magia i prosi o pomoc na forum, bo nie ma kogo zapytać o poradę ? |
|
|
![]()
|
|
Ja nie zamierzam demotywowac amatarow. Ja zamierzam demotywować leni i osoby, którym się nie chce zajrzeć do manuala. Nieważne czy to małolat czy emeryt
![]() Cytat manual to dla nego czarna magia nawet jesli ktoś chce programować amatorsko, to manual nie może być dla niego czarną magią w podstawowej formie. A zobaczenie co zwraca dana funkcja to jest własnie podstawowa forma. Forum nie powinno służyc do odpowiedzi na pytanie: co zwraca funkcja X.
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:33 |