![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam w planach mam stworzenie portalu z tapetami na pulpit. Jak wiadomo takie portale mają po kilka tysięcy tapet i tutaj moje pytanie.
Czy w PHP można napisać skrypt który np z wskazanego folderu pobierałby pliki graficzne i zmieniał ich rozdzielczość? Np w folderze tapetki były by same pliki o rozdzielczości 1600x1200 skrypt zmieniał by rozdzielczości na np 800x600/1024x768 i tak dalej razem z rozdzielczościami panoramicznymi i od telefonów komórkowych. Następnie zapisywał by je w innym folderze pod nazwą pliku bazowego +rozdzielczość np. piesek_1024x768. Jako że dopiero raczkuje z php (zapał jest (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ) nie wiem dokładnie czy w tym języku coś takiego się da zrobić czy nie prościej będzie w innym np delphi . Jeśli się da w php to jakich bibliotek musiałbym użyć ? I jak w ogóle mógłby wyglądać taki skrypt ?. Bardzo proszę o pomoc. Prosiłbym nie pisać postów nauczysz się php to będziesz umiał bo chodzi mi głównie o to czy jest możliwe napisanie czegoś takiego w php. EDIT: Oczywiście chce zachować proporcje obrazków. Ten post edytował ItsMyLife 10.06.2010, 03:04:46 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jest możliwe.
Uzyć GD http://pl.php.net/manual/pl/ref.image.php Jak ma skrypt wyglądać? Uzyj wyszukiwarki. Masa tego była na forum. Najpierw naucz się zmieniać jeden obrazek. Jak to opanujesz do przejdziesz do masówki |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 19 Dołączył: 24.12.2003 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To może użyj sobie jakiejś gotowej biblioteki do róznych operacji na plikach graficznych np. http://asido.info/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Jeśli masz możliwość, użyj mogrify. Dużo szybsze i nie będzie tak zżerało pamięci.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK i teraz jeszcze pytanko czy lepiej wgrać obrazki w różnych rozdzielczościach na serwer czy lepiej żeby zmieniał rozdzielczość dopiero na żądanie. Tzn na serwerze były by tylko tapetki w rozdzielczości 1600x1200 np. a jak user chciałby pobrać w innej to skrypt by mu zmieniał. Taki skrypt mocno obciążał by maszynę ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie ważne w którym momencie to zrobisz [od Ciebie zależy] a bardziej postaraj się sprawdzić, czy jest już zminimalizowana wersja i wtedy ją wysyłać a nie za każdym razem minimalizować obrazki... - a obrazki to jak wolisz - albo przy pierwszym "żądaniu" danej wersji albo przy wgrywaniu przerobić wszystkie od razu albo co jakiś czas cron'em odpalić pliczek do zmniejszania...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 17:03 |