![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z wyświetleniem zaznaczonych checkbox w formularzu
Dane do bazy zapisuję poprzez:
Nie wiem jak teraz to wyświetlić. Chce żeby działało tak , że jak zaznaczę np. badanie 1 i badanie 2 to ma mi wyświetlić te dwa badania. Jak jeden to jeden itd. Jak to zrobić ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzasz za pomocą if, żadna filozofia
![]() -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W formularzu mam tak:
A tutaj kod gdzie chce wyświetlić zaznaczone checkboxy i nie wiem jak to zrobić.
Do tego chciałbym dodać właśnie wyświetlanie zaznaczonych checkboxów. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 19 Dołączył: 24.12.2003 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja robię zazwyczaj tak że np. wszystkie ID pakuje do tablicy a potem w trakcie generowania widoku jeśli generuję w pętli danego checkboxa to sprawdzam czy jego ID jest w tej tablicy (za pomocą in_array()), jeśli tak to daję checked jeśli go tam nie ma to checkbox pozostaje niezaznaczony.
Pozdro. -------------------- My mind is glowing ...
Jeśli pomogłem push the button :) |
|
|
![]()
|
|
Nic mi nie wychodzi ani implode ani foreach. Czy ktoś mógłby mi pomóc ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 19 Dołączył: 24.12.2003 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A robiłeś tak jak ja radziłem ?
-------------------- My mind is glowing ...
Jeśli pomogłem push the button :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nic mi nie wychodzi ani implode ani foreach. Czy ktoś mógłby mi pomóc ? Pokaż jak próbujesz. -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Na początek radzę Ci wyświetlić sobie tablicę $_POST gdy klikasz na checkboxy podczas submit, a zobaczysz jaką formę przyjmują. Potem już tylko
Oczywiście warunek zaznaczenia checkboxa zalezy od tego kiedy i jak to masz zapisane. Czy to bezpośrednio $_POST, pobrane z bazy czy w jakiejkolwiek innej formie. Bo jakoś masz mieć wyłapane co było zaznaczone. Może być in_array, może być jakieś inne sprawdzenie. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Thek
Jak zastosuję:
To przy wyświetleniu piszę mi Array Ja próbuje jeszcze tak:
Jak zaznaczę jedno czy więcej badan to i tak wszystkie mi wyskakują czyli tyle ile mam dodanych badan w tabeli badania czyli dodałem morfologie i mocz. Poniżej tabela jaka mi wyskakuje po takim zapytaniu. Jak zaznacze morfologie to i tak wyskakuje mi i morfologia jak i mocz a powinno tylko morfologia.
FOREACH mi w ogóle nie działa bo jak go usunę to tez taki sam wynik mi wychodzi jak w tabeli powyżej. Jak to naprawić ? Ten post edytował tomekm1 11.06.2010, 18:50:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dorzuć print_r($_POST) po przesłaniu posta i napisz co wyrzuca.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak przekazujesz dane z formularza przez post czy get?? Pokaż formularz.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żebyś miał jakiekolwiek dane w $_POST musisz najpierw wysłać formularz, potem próbuj print_r($_POST); Ten post edytował zend 12.06.2010, 14:42:15 |
|
|
![]()
|
|
To jest plik rejestr.php gdzie go wypełniam i zapisuję do bazy danych
Ten post edytował tomekm1 12.06.2010, 14:49:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co jeśli nie będzie danych w bazie? Nie sprawdzasz tego. Poza tym mógłbyś typować na int żeby było bezpieczniej
<input type="checkbox" name="xxx[]" /> <input type="checkbox" name="xxx2" /> Wiesz czym się różnią te dwie linijki - nie to przetestuj.
Ten post edytował zend 12.06.2010, 15:02:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:49 |