![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od dwóch dni mam zainstalowaną kohanę 2.4, która jest moim pierwszym FW w związku z czym mam kilka pytań:
Dużo szukałem w internecie (na tym forum oraz forum kohany) ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi 1. Czym konkretnie się różni klasa Controller od Template_Controller, kiedy stosować jedną a kiedy drugą 2. Gdzie umieszczać w kohanie własne klasy i funkcje, czy trzeba je includować w pliku z kontrolerem 3. Jak korzystać z podwidoków (gdzieś czytałem ale nie mogę już tego odszukać) 4. Jak korzystać w kohanie z ajaxa(jquery), domyślam się, że kod js dołączam do widoku, a ścieżką url daję do kontrolera/metody czy tak? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
1. Template_Controller stosujesz w celu opakowania widoku w szablon. Jest to w zasadzie wstawienie danego fragmentu strony w wybrane miejsce szablonu. Zwykły Controller możesz użyć np. do żądań AJAXowych.
2. W katalogu libraries. 3. Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "podwidok". Generalnie korzystasz z widoków tak, jak to zostało opisane w dokumentacji. 4. Tak. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I znowu Ty phpion
serdecznie dziękuję |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do 3 to możesz użyć do tego celu
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:06 |