![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam takie pytanie, czy istnieje jakaś możliwość aby rozwiązać następującą kwestie: Posiadam skrypt zintegrowany ze stroną WWW i z formularzem na niej zawartym. Formularz ma charakter formularza zamówienia. Domyślnie mail przychodzi na podany w treści kodu PHP który zamieszczam niżej, adres email. Chciałbym aby to działało w nieco inny sposób. Mianowicie, aby raz mail szedł na adres email (przyjmijmy jego oznaczenie jako emailA) a drugi raz na inny (emailB) ... czyli pierwszy klient wysyła zamówienie z formularza, przychodzi ono na emailA, następny klient zamawia i przychodzi na emailB .... nstępny na emailA, następny na emailB ... i tak w koło .... czy można to jakoś zrobić ? Na chwile obecną korzystam z takiego skryptu .... <?PHP $adresat = 'email@email.pl'; // pod ten adres zostanie wysłana // wiadomosc @$nazwisko = $_POST['nazwisko']; @$telefon = $_POST['telefon']; @$email = $_POST['email']; @$ulica = $_POST['ulica']; @$dom = $_POST['dom']; @$kod = $_POST['kod']; @$miasto = $_POST['miasto']; @$platnosci = $_POST['platnosc']; @$uwagi = $_POST['uwagi']; @$oswiadczam = $_POST['oswiadczam']; $wiadomosc = " Imie i nazwisko: ".$_POST['nazwisko']." Ulica: ".$_POST['ulica']." Numer domu: ".$_POST['dom']." Kod pocztowy: ".$_POST['kod']." Miasto: ".$_POST['miasto']." e- mail: ".$_POST['email']." Platnosc: ".$_POST['platnosci']." Uwagi klienta: ".$_POST['uwagi']." Regulamin: ".$_POST['oswiadczam']." "; $header = "From: ".$_POST['nazwisko']." \nContent-Type:". ' text/plain;charset="iso-8859-2"'. "\nContent-Transfer-Encoding: 8bit"; if (mail($adresat, 'Zamowienie', $wiadomosc, $header)) echo '<p><center><h2><br><br><br><br>Czekaj na maila zwrotnego z potwierdzeniem...<br><br>Odpowiemy najszybciej jak to możliwe !<br><a href="index.html">Powrót na stronę główną</a></h2></center></p>'; else echo '<p><b>NIE</b> wysłano maila!</p>'; ?> |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 56 Dołączył: 3.06.2010 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Da się. Definiujesz 2 adresy i zapisujesz do pliku, na który ostatnio wysłałeś maila. Przy kolejnej wysyłce sprawdzasz adres z pliku bierzesz drugi, wysyłasz i zapisujesz go do pliku. I tak w kółko.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak tylko ze chodzi i mi o to, aby przychodzilo raz na jeden raz na drugi automatycznie a nie na dwa na raz
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 11 Dołączył: 29.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiązanie, które podpowiedział ci ~vermis jest dobre. Wystarczy że będziesz miał jakieś pole w bazie danych (lub plik tekstowy), który będziesz sprawdzał przed wysłaniem E-maila (przyjmijmy że w tym polu/pliku znajduje się wartość 1 lub 2). Jeżeli pole ma wartość 1 wysyłasz wiadomość na pierwsze konto i aktualizujesz pole w bazie. Tak samo jeżeli pole będzie miało wartość 2. To proste.
A tak w ogóle, staraj się używać bbCode i nie ukrywaj Notice'ów (które jak mniemam wyskakują ci przy wywołaniu skryptów), tylko napisz poprawnie ten skrypt - sprawdzaj, czy zmienne istnieją przed ich użyciem. Ten post edytował Lars_18 9.06.2010, 17:45:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 56 Dołączył: 3.06.2010 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak tylko ze chodzi i mi o to, aby przychodzilo raz na jeden raz na drugi automatycznie a nie na dwa na raz ![]() A w którym miejscu ja napisałem, że masz wysyłać na 2 adresy? Przeczytaj dokładnie co napisałem i zastanów się chwilę, a zobaczysz, że to rozwiązanie Twojego problemu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
a jakbym w w pierwszej linijce zminił na $adresat = (rand(0,1)==0)? 'emial1@wp.pl' : 'email2@wp.pl'; bo przyznam szczerze nie rozumiem co zostało mi wcześniej napisane
![]() A tak w ogóle, staraj używać bbCode i nie ukrywaj Notice'ów (które jak mniemam wyskakują ci przy wywołaniu skryptów), tylko napisz poprawnie ten skrypt - sprawdzaj, czy zmienne istnieją przed ich użyciem. Hmm ... ja nie jestem biegły w php i bazach danych ![]() Lars_18, masz zupełna racje, ten skryp który napisałem, wysyła "puste" emaile ![]() ![]() Ten post edytował morsdicti 8.06.2010, 23:15:23 |
|
|
![]()
|
|
mam nadzieję, że się nie walnąłem. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 19:57 |