![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 6 Dołączył: 27.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chce napisać skrypt ogłoszeń. Napisałem już dodawanie kategorii i teraz mam pytanie jak tworzone takie skrypty, że do każdej kategorii można tworzyć inny formularz np. Mam kategorie motoryzacja to wiadome, że w taki formularz będzie miał inne pola do wypełnienia niż w kategorii Sprzęt AGD. I teraz pytanie jak takie dane są zapisywane w bazie i potem odczytywane, że do każdej kategorii można tworzyć inne pola w formularzu? Myślałem coś na zasadzie tabeli Tabela kategorie Id_kategorii | nazwa_kategori I tabela formularz Id_pola | id_kategori | nazwa_pola | typ pola Gdzie typ np. text, checkbox itp. Ale takie coś chyba nie przejdzie proszę o wskazówki jak to powinno być wykonane? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prędzej zrobiłbym klasę odpowiadającą za tworzenie takiego formularza plus wyspecjalizowane klasy dziedziczące. Zrobiłbym dodatkową tabelę w bazie zawierająca informacje jaka kategoria używa jakiej klasy. Pomysł z trzymaniem formularzy w bazie nie jest za dobry.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:23 |