Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP]Problem z header('Location:')
kapuch
post 7.06.2010, 21:46:24
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jeszcze do niedawna to mi dzialalo:
  1. header("Location: ".$_SERVER['HTTP_REFERER']);

a teraz juz nie dziala, ale za to dziala to:
  1. header("Refresh: 0; url=".$_SERVER['HTTP_REFERER']);

dziala bezproblemowo. W czym problem?
Bo kombinuje z tym od wczoraj, przegladam php.ini i nie mam pojecia czemu to nagle przestalo dzialac :/
Poprostu Location nie reaguje, tak jakby nie bylo wpisanego adresu, ale refresh operujacy na tej samej zmiennej referer dziala...

EDIT:
Gdy wpisze adres na "sztywno":
  1. header("Location: index.php");

to dziala, wiec wyglada na to ze cos z tym http_referer, ale przy refresh ta zmienna jest ok :/

Podbijam :/
Niestety wrzucilem strone na kilka roznych serwerow (platne i darmowe) i lipa.
Normalnie z dnia na dzien przestalo to dzialac - nie mam pojecia co sie dzieje! sad.gif

Ten post edytował kapuch 7.06.2010, 19:36:01

--------------------
Nie chce "Pomógł", aktualna ilość (69) w pełni mnie satysfakcjonuje :)
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 8.06.2010, 08:54:15
Post #2

Grupa: Moderatorzy

Cytat
wiec wyglada na to ze cos z tym http_referer,

1. echo 'Pokaz co wyswietli:'.$_SERVER['HTTP_REFERER'];

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
kapuch
post 8.06.2010, 10:52:07
Post #3

-----

Cytat(nospor @ 8.06.2010, 09:54:15 ) *
  1. echo 'Pokaz co wyswietli:'.$_SERVER['HTTP_REFERER'];

Sprawidzilem i wyglada na to ze $_SERVER['HTTP_REFERER'] nic nie zwraca :/
To byla ostatnia rzecz, ktorej sie spodziewalem (dlatego nawet nie sprawdzalem), poniewaz gdy wstawie tam header("Refresh:0; url="); ze zmienna referer to wtedy dziala.
Chyba, ze refresh automatycznie przerzuca do index.php, gdy nie ma podanego adresu - to by wyjasnialo troche.
Ok czyli jedno jest pewne, $_SERVER['HTTP_REFERER'] nie zwraca mi linku referera - w php.ini trzeba to ustawic?
Pozdrawiam

--------------------
+Quote Post
vermis
post 8.06.2010, 11:03:57
Post #4

-----

To nie kwestia twojego serwera tylko klienta wysyłającego żądanie, więc nie masz na to wpływu czy będzie referer czy nie.
Poza tym jaki jest sens odbijania klienta z powrotem tak skąd przyszedł?

--------------------
+Quote Post
nospor
post 8.06.2010, 11:52:36
Post #5

Cytat
Sprawidzilem i wyglada na to ze $_SERVER['HTTP_REFERER'] nic nie zwraca :/
Nie mozna bylo od razu sprawdzic?
Zanim zadasz jakies kolejne pytanie na forum zapoznaj się z tym tematem:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie

Jak już vermis wspomniał to nie wina serwera. Jedną z czestych przyczyn nie wysyłania REFERERA jest firewall na komputerze klienta.
Ogólnie lepiej nie polegać na $_SERVER['HTTP_REFERER'] smile.gif

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
kapuch
post 8.06.2010, 15:42:27
Post #6

-----

Cytat(nospor @ 8.06.2010, 12:52:36 ) *
Nie mozna bylo od razu sprawdzic?
Zanim zadasz jakies kolejne pytanie na forum zapoznaj się z tym tematem:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie

Ano mozna bylo, ale tak jak pisalem, to byla ostatnia rzecz ktorej sie spodziewalem, poniewaz w tym samym miejscu kodu wstawilem header("Refresh:0; url=".$_SERVER['HTTP_REFERER']); i to dzialalo, a wiec wychodzilo na to ze referer zwraca prawidlowy link.
No powiedz sam, czy by Ciebie to nie zmylilo? winksmiley.jpg

Po co mi referer?
Ano przy logowaniu uzywam tego i jest mi to potrzebne, aby po zalogowaniu klient wracal na strone z ktorej chcial sie zalogowac.
Tzn. czyta sobie newsa jakiegos i chce skomentowac, loguje sie i nie musi spowrotem szukac tego newsa, tylko po zalogowaniu strona automatycznie wraca do poprzedniego punktu.
Ok bede wiec musial to obejsc w inny sposob (np. przekazac poprzez pole hidden w formularzu).
Dzieki za pomoc.
Cytat(nospor @ 8.06.2010, 12:52:36 ) *
Jak już vermis wspomniał to nie wina serwera. Jedną z czestych przyczyn nie wysyłania REFERERA jest firewall na komputerze klienta.
Ogólnie lepiej nie polegać na $_SERVER['HTTP_REFERER'] smile.gif

Ok w takim razie, czemu header(refresh) dziala dobrze z http_referer, skoro sam referer nic nie zwraca smile.gif
nvm zrobie to inaczej.

Ten post edytował kapuch 8.06.2010, 15:43:52

--------------------
+Quote Post
nospor
post 8.06.2010, 20:50:01
Post #7

Cytat
No powiedz sam, czy by Ciebie to nie zmylilo?
No wlasnie nie. Jak mi coś nie dziala to sprawdzam jak ten "idiota" wszystkie zmienne biorącę udział w procesie "niedziałania". Nie latam bez potrzeby po forum z takimi banałami smile.gif

Ja do zapamietywania skad przyszedł używam sesji.

--------------------

+Quote Post
kapuch
post 8.06.2010, 22:13:24
Post #8

-----

Cytat(nospor @ 8.06.2010, 21:50:01 ) *
No wlasnie nie. Jak mi coś nie dziala to sprawdzam jak ten "idiota" wszystkie zmienne biorącę udział w procesie "niedziałania". Nie latam bez potrzeby po forum z takimi banałami smile.gif

Ja do zapamietywania skad przyszedł używam sesji.

To nie jest taki banal, bo nadal nikt nie wyjasnil mi dlaczego http_referer dziala przy uzyciu header("refresh"), a nie dziala przy header("location"), gdyby nie dzialalo przy obu to pierwsza rzecza, ktora bym zrobil, to wlasnie sprawdzenie referera.
Do tego dochodzi fakt, iz wszystko smigalo jeszcze pare dni temu, a z dnia na dzien (nic nie zmienialem w kodzie, ani w ustawieniach serwera) nie dziala.
Dla mnie ta cala sytuacja jest conajmniej dziwna, dlatego troszke sie pogubilem i zadalem banalne pytanie (aczkolwiek widywalem juz tu bardziej banalne).
No nic, juz skrecam pejcza i za chwile zaczne sie chlostac, nie wiem tylko czy ma byc do krwi, czy zwykle pregi wystarcza smile.gif
Pozdro

PS. Tak napisalem gwoli wyjasnienia, nie jest tak, ze pisze z kazda pierdola jaka napotkam na drodze, poprostu w tym przypadku troszke sie zamotalem.
A co do przekazywania adresu sesjami, tez moze byc - czemu nie winksmiley.jpg

--------------------
+Quote Post
nospor
post 9.06.2010, 06:22:58
Post #9

Cytat
To nie jest taki banal, bo nadal nikt nie wyjasnil mi dlaczego http_referer dziala przy uzyciu header("refresh"), a nie dziala przy header("location"),
Oj... widać refresh toleruje nic nie podanie. Nad czym tu się zastanawiac? Powtarzam - jak ci coś nie działa to w pierwszej kolejnosci masz sprawdzić wszystkie dane biorącę udział w "akcji" - oszczędzisz sobie wbrew pozorom mnóstwo czasu.

Cytat
No nic, juz skrecam pejcza i za chwile zaczne sie chlostac, nie wiem tylko czy ma byc do krwi, czy zwykle pregi wystarcza
Weź wyślij smsa na cele dobroczynne a nie głupoty wygadujesz winksmiley.jpg

--------------------

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:25