![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 2 Dołączył: 31.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Mam stronkę na której każdy użytkownik ma swój link refrakcyjny który rozsyła znajomym i nabija mu się licznik odwiedzin.Działa to tak: Jeżeli ktoś wejdzie w jego link do to bazy ref dodaje się IP odwiedzającego oraz ID zapraszającego czyli coś takiego: (IMG:http://img691.imageshack.us/img691/6964/48959338.jpg) Każdy użytkownik może sprawdzić ile osób weszło w jego link a o to system sprawdzający: Chciałbym zrobić dla siebie listę kto ma najwięcej zaproszonych po to aby wynagrodzić osobę u której weszło najwięcej osób w link.Na liście wystarczy ilość zaproszonych oraz nick użytkownika. Pomoże ktoś ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To można zapisać mniej więcej tak:
A to co Ty chcesz zrobić:
Chyba tak (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) Ten post edytował fifi209 5.06.2010, 09:13:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 2 Dołączył: 31.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobrze ale jak teraz tego użyć ?
Wybaczcie ale dopiero co poznaję język PHP. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Wiem że to może być śmieszne co napiszę ale nie potrafię zrobić zapytania z tego ponieważ zwraca mi błąd.
Nigdy nie operowałem na takich długich zapytaniach. Będę bardzo wdzięczny jeżeli wrzucisz mi gotowca. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 6 Dołączył: 3.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jaki blad? Napisz dokladnie co Ci pisze.
Wtedy mozna wiecej powiedziec co jest zle |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
(IMG:http://img717.imageshack.us/img717/7301/77098315.jpg)
Mógł by mi ktoś stworzyć takie zapytanie które ja powinienem zrobić ale nie umiem ? I chciałbym również podziękować wam za chęci (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Po pierwsze: Zapytanie jest proste. Jeśli nie masz pomysłu na to jak napisać je to trudniejsze będą dla Ciebie nie do napisania. W takim wypadku radzę albo zacząć się do tego przykładać jak należy, albo dać sobie spokój z programowaniem jakimkolwiek. Przerośnie Cię to inaczej.
Po drugie: zrzucam na karb niedoświadczenia, ale IP przechowuje się w bazie nie jako varchar tylko int (po użyciu jednej funkcji konwertującej). Po trzecie: Fifi już Ci podpowiada, ale jego zapytanie można prościej rozwiązać grupowaniem i liczeniem tam. Wtedy poda jak na tacy nie dla jednego usera, tyko wszystkich (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Po trzecie: Fifi już Ci podpowiada, ale jego zapytanie można prościej rozwiązać grupowaniem i liczeniem tam. Wtedy poda jak na tacy nie dla jednego usera, tyko wszystkich (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Hmm, a to które napisałem
Funkcja o której mowa ip2long - może Cię to naprowadzi. |
|
|
![]()
|
|
Wyjechałem na weekend więc nie mogłem odpisać.
Jak wielu z was zauważyła temat napisałem w dziale "Przedszkole" czyli początki to wydaje mi się że teksty typu "Jak takich podstaw nie wiesz to się nie bierze za programowanie" nie są na miejscu bo naprawdę mi zależy a jeżeli ktoś już ma coś przeciwko to może zachować to dla siebie. Mogę zapłacić jeżeli ktoś mi pomoże zrobić to o co prosiłem. Nie potrafię stworzyć zapytania które dostałem od fifi209 któremu bardzo dziękuję za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Napiszę to zapytanie w sposób "ludzki"... Weź policz wszystkie adresy IP pogrupowane według id_użytkownika. Jeśli chcesz możesz jeszcze dołączyć tabelę użytkowników i pobrać z niej nazwę użytkownika.
Tak więc całość zapytania to: czy coś w ten deseń... Można jeszcze jedynie kombinować z tabelą referencyjnych linków, by usunąć ewentualne zdublowane I.Ale to już zostawiam na Twoje przemyślenie. Zapytanie Fifiego wygeneruje wyniki, ale niech on sam zobaczy, czy ten count zadziała tak jak powinien. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.08.2025 - 05:50 |