![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2010 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam bardzo serdecznie i od razu z góry dziękuje za pomoc wszystkim.
Otóż od paru dni nie mogę znaleźć na to sposobu. Chcę aby kilka rekordów się sumowalo jeżeli jest taka sama nazwa.. Jasniej...
Chodzi o to pogrubione. Jeżeli dajmy np. są dwa rekordy z nazwa produktu: KOMPUTER, w jednym ilosc komp. jest 100 w drugim ilość komp jest 10. Chcę aby w tym wypadku zsumowało ilość komputerów czyli powiedzmy Dostępnych łącznie 110 komputerów. Mam nadzieje, że ktokolwiek to rozumie, bo jest mi to ciężko wytlumaczyc. Pozdrawiam, Mischief nikt nie pomoże? :/ Ten post edytował mischief 4.06.2010, 18:35:45 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2010 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 56 Dołączył: 3.06.2010 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SUM() jest funkcją agregującą, która wymaga GROUP BY.
Zakładając, że masz kilka produktów o nazwie 'komputer' to będzie tak:
czyli doda wszystkie pola w kolumnie ilość dla produktów o nazwie 'KOMPUTER' -------------------- |
|
|
![]()
|
|
dziekuje vermis, dokladnie tak jak mowisz, a nawet wystarczy: SELECT nazwa_prod, SUM(ilosc) FROM produkty GROUP BY nazwa_prod
otrzymalem tą informacje od pewnego znajomego rowno z Toba ![]() Pozdrawiam, MISCHIEF |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:43 |