![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam do szkoły przygotować skrypt który bedzie szyfrował i deszyfrował zamieniając kolejne znaki wprowadzonego tekstu według który jest wygenerowany losowo. Siedzę już przy tym trzeci dzień i wymiękam. Najpierw próbowałem generować klucz z tablicy ASCII i bawiłem sie chr() i ord(), ale zawsze były jakieś błędy przy kodowaniu i dekodowaniu(pomylone niektóre znaki itp.). Dzisiaj zrobiłem recznie dwie tablice ze znakami dostępnymi na zwykłej klawiaturze. Pierwsza tablica -litery alfabetycznie i po kolei znaki, a druga wszystko losowo. I tu niby działa ale tam gdzie sie pojawiają polskie znaki są zawsze podmieniane podwójnie na pierwszy element tablicy
![]() Poniżej zamieszczam link to tego co wykombinowałem. W folderze 1 jest wersja w której próbowałem na ASCII, a w folderze 2 wersja z moimi tablicami: Pliki Jeśli ktoś ma na którąś wersje pomysł to prosze o pomoc. Wystarczy że jedna bedzie działała ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
I czego od nas oczekujesz? Gotowca?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, nie oczekuje gotowca. Widocznie nieściśle sie wyraziłem i mogło to tak wyglądać. Miałem nadzieje że ktoś rzuci na to okiem i może akurat znajdzie błąd, albo bedzie znał taki problem jaki u mnie wystąpił i poradzi w którą strone kombinować
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dam Ci wskazówkę: pokaż co zrobiłeś, wklej kody do bbcode w poście a nie jakiś spakowany plik
|
|
|
![]()
|
|
to jest wersja gdzie generowałem klucz przy użyciu chr()
wygenerowana tablica ASCII do tego:
a tutaj ta wercja do której samemu zrobiłem tablice z wybranymi znakami:
i ta tablica
a klucz do tego jest taki jak tablica tylko kolejność inna |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:20 |