![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 4 Dołączył: 28.12.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem ponieważ pisząc w zendzie mam porobione routingi i kiedy chcę wysłać formularz (wyszukiwanie) GETEM no to wszystko siada. Link np. mam www.xxx.pl/szukam/?poszukuje=asdasd no a muszę mieć www.xxx.pl/szukam/asdasd jak mam to zrobić |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) piszesz na złym forum
2) musisz zdefiniować taki routing, do tego nadaje się static, nie wiem z jakiej wersji korzystasz zenda, gdzie robisz routingi, polecam zapoznanie się z zend zend router w manualu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 4 Dołączył: 28.12.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Tak wiem jak działa routing z zendzie i korzystam z v 1.9
ale nie wiem jak wykonać taki routing do wyszukiwarki mam taki kod routing (index.php);
formularz Niech Ktoś kto zna się na rzeczy napisze mi jakiś przykład aby wszystko fajnie chodziło ... bez te wyszukiwarki nie mogę ruszyć dalej ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Czy mógłbyś mi napisać jakiś przykład którego % zadziałania będzie > niż 50 % (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) kurcze siedzę od rana i kombinuje i nic ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dołącz Jquery i w headzie kod poniżej, oczywiście po wcześniejszym dostosowaniu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) pisane z palca, ale powinno działać, dorzuć jeszcze odpowiednie id do formularza
Ten post edytował zend 3.06.2010, 17:59:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dołącz Jquery i w headzie kod poniżej, oczywiście po wcześniejszym dostosowaniu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) pisane z palca, ale powinno działać
[html] <script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js"></script> [/htlm] warto do tego jeszcze przeleciec wpisana fraze jakims wyrazeniem, zanim to wszystko wyslesz, bo wpisze ktos /, albo inny znak specjalny i bedzie... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Kurde nie czaje tego kawałka ... możesz napisać do tego przykładowy formularz i sposób odebrania danych (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
Będę niezmiernie wdzięczny |
|
|
![]()
|
|
Cytat [...]no a muszę mieć Wcale nie musisz mieć (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Sorki że tak skaczę z pomysłu na pomysł, ale chcę Ci podać najprostszy dla Ciebie sposób Ten post edytował zend 3.06.2010, 18:30:12 |
|
|
![]()
|
|
No ten przykład nie działa tak jak ma działać a link jest taki jak był
|
|
|
![]()
|
|
Ten post edytował zend 3.06.2010, 19:17:06 |
|
|
![]()
|
|
Wywala mi błąd ze nie mam zdefiniowanego router "Szukaj" możesz jakoś mi to wytłumaczyć co i jak ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 56 Dołączył: 3.06.2010 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak na mój gust to link
www.xxx.pl/szukam/?poszukuje=asdasd powinien działać w standardowej konfiguracji, czyli kontroler 'szukam' akcja 'index'. Nie rozumiem po co do tego angażować javascript, czy ajax. Jeśli masz jakiś routing dla 'szukam' to go wywal i powinno działać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 36 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem ponieważ pisząc w zendzie mam porobione routingi i kiedy chcę wysłać formularz (wyszukiwanie) GETEM no to wszystko siada. Link np. mam www.xxx.pl/szukam/?poszukuje=asdasd no a muszę mieć www.xxx.pl/szukam/asdasd jak mam to zrobić Nie pisze w zendzie, ale problem ten dotyczy raczej wszystkich struktur. Wyslij formularz pod normalny adres z dodatkowym parametrem. Kod www.xxx.pl/szukam/?poszukuje=asdass&get=1 W akcji index sprawdz czy jest paramter get. jezeli tak to zrob redirecta pod adres jaki oczekujesz: Kod www.xxx.pl/szukam/asdass Chyba ze w zendzie mozna rozpoznac urle bez dodatkowych parametrów. |
|
|
![]()
|
|
ale ja musze miec url lub dostac się do danych ja wyzej pisałem ponieważ dalej mi to potrzebne do paginacji
OK zrobiłem tak
formularz normalny dane odbieram sobie tak
i działa ale link jest www.xxx.pl/szukam?szuka=N&page=2 i to mi się nie podoba strasznie ponieważ w całym serwisie mam fajnie zdefiniowane linki i wszystko ładnie wygląda to i tutaj (wyszukiwarce) chciałbym mieć cos na wzór www.xxx.pl/szukam/N/2 tylko nie wiem jak ten ROUTING zorganizować pomóżcie mi w tej sprawie .... |
|
|
![]()
|
|
Proszę, działający przykład, (testowane bez routingu) Ten post edytował zend 4.06.2010, 10:18:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z zenda nie korzystam chociaż tam do dokumentacji czasami zaglądam gdyż to zbiór dobrych klas... i jak luknąłem to podpinanie tutaj zmiennych wygląda jak bindowanie w PDO... zgodnie z dokumentacją zamiast
powinieneś mieć raczej coś w stylu:
poczytaj dokumentację i po testuj kilka wariantów... w ostateczności jest jeszcze klasa Zend_Controller_Router_Route_Regex gdzie już jej zastosowanie wygląda jak użycie wyrażeń regularnych... |
|
|
![]()
|
|
Kurde to nie dział ponieważ w URL mam
szukam/szukam/asd (zmieniłem na własne potrzeby szukaj na szukam w head i w formularzu) pierwsze szukam to akcja a drugie to zmienna z formularza (chyba) i nie przenosi mnie do podstrony szukam ) .... |
|
|
![]()
|
|
Naprawde to taki problem żeby zauwarzyć że jest o jedno "szukaj" za dużo i usunąć z kodu?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Jeśli to naprawde taki problem to chyba porwałeś się na nie tego fw co trzeba, podstawy też musisz nadgonić
Ten post edytował zend 4.06.2010, 21:31:17 |
|
|
![]()
|
|
OK dostosowałem to co mi napisałeś ZEND i smiga (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) kurcze thx ....powiedz mi prosze jeszcze jak odczytać cały aktualny URL
zmieniłem już to przed twoim postem i działało (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) czy mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć kod tego JS |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:17 |