![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam dziwny problem i nie wiem jak go rozwiązać.
Chcę aktualizować rekordy w plik.php mam formularz, który po wypełnieniu przechodzi do index.php, a tam jest cały kod ws. UPDATE'u rekordu. tylko jest mały problem, jeśli w pole tekstowe wpisze cyfry to wszystko jest OK (UPDATE wychodzi pomyślnie), ale jak juz wpisze się literki to nie robi update'u. Sprawdzałem, w obu przypadkach typ zmiennej pozostaje 'STRING', w bazie danych ta kolumna ma typ TEXT. Syntax'ow nie ma. Nie wiem jak temu zaradzić, proszę o pomoc! ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 78 Dołączył: 4.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kodu kodu kodu ....
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a tak to w sumie nie wiem co dać - formularz jest dobrze zrobiony, wszystkie zmienne są dobrze przesyłane do index.php (wiem, bo dodawanie, usuwanie rekordów działa, aktualizacja zresztą też tylko mam problem z tymi tekstami) jak wyswietlam $ntext przed mysql_query to wyświetla dobrze, tylko nie wiem dlaczego nie wykonuje update'u!. Ten post edytował Wojciechowy 2.06.2010, 15:23:18 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 78 Dołączył: 4.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://pl.php.net/manual/en/function.mysql-error.php
zobacz co wyświetla ponadto upewnij się, że masz na pewno dobre warunki where zapytania -> czy wartosci kolumn ID i PD na pewno zgadzają się z tymi ze zmiennych(oba warunki muszą być spełnione jednocześnie! ) a najlepiej podaj kod zarówno formularza jak i skryptu przypisującego te zmienne - jesli wszystko byłoby 'dobrze' zrobione to nie byłoby problemu ![]() Ten post edytował zordon 2.06.2010, 15:36:18 |
|
|
![]()
|
|
Cytat 1064: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '`ID`=1 and `PD`=1' at line 1 tylko gdzie ten syntax? ;o wartości kolumn się zgadzają, bo wszystkie inne wykonywanie działania na tych warunkach pracują bezproblemowo. a kod, już wklejam. index.php
plik.php
z grubsza wyczyściłem ten kod teraz, żeby nie zaśmiecać. Ten post edytował Wojciechowy 2.06.2010, 15:46:56 |
|
|
![]()
|
|
wiesz co, najłatwiej dojść będzie do błędu w ten sposób:
zmień sobie fragment z pierwszego posta na:
chwilowo odkomentuj tą linijkę i wywołaj skrypt dwukrotnie: z liczbą jako parametr z formularza i tekstem. wklej tu zawartość zmiennej $query PS . pokasuj sobie spacje w formularzu przy wstawianiu value do pola textowego 'nazwa' bo dane z tego pola dostajesz w formmie <spacja>twoja_zmienna<spacja>, ew odbieraj ja przez trim($_POST['nazwa']) Ten post edytował zordon 2.06.2010, 17:29:55 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3.07.2025 - 23:16 |