![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 4 Dołączył: 30.05.2010 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie:)
Nie wiem jak to opisać, może przejdę odrazu do rzeczy jak to ma wyglądać ![]() 1. Ja dodaje unikalny kod do bazy danych:
2. Użytkownik wpisuje nick, hasło, oraz kod w formularzu ( mam ) 3. Przekierowuje go na skrypt sprawdzający:
4. Skrypt sprawdzał by czy kod podany przez usera znajduje sie w bazie, jeśli tak to zeby potem sprawdzał czy koło kodu są dwa pola wolne w bazie (nick i hasło) Jesli sa wolne to zeby skrypt dopisal do nich Nick i hasło a jesli sa zajete to ma mu sie pokazać błąd ze dany kod juz jest uzywany przez inna osobe. Chodzi mi o takie unikalne kody, które można użyć raz, i na jednego użytkownika. Wiecie jak takie cos wykonać? -------------------- Jeśli pomogłem, daj: Pomógł.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 4 Dołączył: 30.05.2010 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodawac moge sam, bo to bedzie tylko pare kodów.
Głównie chodzi mi o: Kod 4. Skrypt sprawdzał by czy kod podany przez usera znajduje sie w bazie, jeśli tak to zeby potem sprawdzał czy koło kodu są dwa pola wolne w bazie (nick i hasło) Jesli sa wolne to zeby skrypt dopisal do nich Nick i hasło a jesli sa zajete to ma mu sie pokazać błąd ze dany kod juz jest uzywany przez inna osobe. Ten post edytował Damiian 2.06.2010, 12:33:23 -------------------- Jeśli pomogłem, daj: Pomógł.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No ale konkretnie w czym problem? Z bazy rekordy nie potrafisz pobrac? Poprostu nie rozumiem gdzie masz problem.
pobierasz rekord z bazy. Jako warunek wyszukiwania dajesz kod. jesli rekord nie zostanie zwrocony, znaczy ze kodu takiego w bazie nie ma (pomijam sytuacje gdy bedzie jakis blad bazy) jesli rekord zostanie zwrocony, to patrzysz czy ten rekord ma te imie czy nie i na tej podstawie walisz odpowiedni komunikat. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Chodzi o takie cos:
Trudno to opisać ;p -------------------- Jeśli pomogłem, daj: Pomógł.
|
|
|
![]()
|
|
ale czemu selectem pobierasz tylko KOD? Czemu nie pobierzesz wszystkich danych włącznie z ID, i nazwiskiem?
Wowczas od razu w php mozesz sprawdzic czy jest to imie przy kodzie czy nie. Wowczas mozesz zrobic update bo masz to nieszczęsne ID. Teraz kombinujesz jak kon pod górkę. ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ponieważ dopiero zaczynam z Php i myślę 'prosto' a nie tak jak przetwarzałby to kod ^^
A Ty jak byś to wykonał zeby było najlatwiej i najprosciej? ![]() -------------------- Jeśli pomogłem, daj: Pomógł.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat A Ty jak byś to wykonał zeby było najlatwiej i najprosciej? No przecież ci napisalemCytat pobierasz rekord z bazy. Jako warunek wyszukiwania dajesz kod.
jesli rekord nie zostanie zwrocony, znaczy ze kodu takiego w bazie nie ma (pomijam sytuacje gdy bedzie jakis blad bazy) jesli rekord zostanie zwrocony, to patrzysz czy ten rekord ma te imie czy nie i na tej podstawie walisz odpowiedni komunikat. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Umiem zrobić tylko coś takiego:
-------------------- Jeśli pomogłem, daj: Pomógł.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Zainteresuj się klauzulą WHERE - szczegóły i przykłady w dokumentacji.
|
|
|
![]()
|
|
A jak mam dodać np do istniejącego już emailu, imię?
Zrobilem testowy skrypt:
Teraz jest ok, dodaje sie gdy jest puste pole w nick, lecz jak jest pełne to dalej przekierowuje na dodano. Tylko teraz nie wiem jak zrobić ze gdy w bazie pod adresem nick znajduje sie jakies imie to żeby wyswielilo komunikat Pomoże ktoś? Ten post edytował Damiian 3.06.2010, 10:42:53 -------------------- Jeśli pomogłem, daj: Pomógł.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lepiej odpal sobie jakiś podstawowy kurs, bo wszystko tu kompletnie mieszasz
1. nie wiem po co te 2 zapytania skoro wygląda na to że dotyczą tego samego rekordu możesz przecież zrobić z tego jedno: 2.
wysyłasz zapytanie -> jeżeli lista zwróconych rekordów jest większa od 0, to taki rekord istnieje 3. wszystkie rekordy powinny mieć id (INT11) 4. wywal znak @ 5. po mysql_query() zawsze dawaj or die(mysql_error()); 6. jeżeli dasz samo echo dodano, to przecież ono zawsze się wyświetli, więc wyświetlaj je tylko wtedy, kiedy mysql_query() zwróci: true |
|
|
![]()
|
|
Dziekuje za odpowiedz, Ps. PM.
Już w nocy próbowałem łączyć lecz to nic nie daje. Postaram się opisać to najdokładniej jak mogę, co ma wykonywać skrypt: Osoba wpisuje Nick i Email w formularzu (nick na razie nie ważny) Klika submit. Skrypt łączy sie z bazą i ma sprawdzić: Czy email zgadza sie z tym co podal uzytkownik w polu email, Czy pole nick jest puste... Jesli email sie zgadza i pole nick w bazie jest puste to ma dodać dane do bazy a jesli email lub pole nick jest zajete to zeby wyswietlal stosowny komunikat
I mam w bazie: ![]() I twoj skrypt nie waznie czy wpisze: tester@o2.pl czy totest@o2.pl Zawsze pokazuje dodano. ![]() -------------------- Jeśli pomogłem, daj: Pomógł.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a zastanowiłeś się co robi ten skrypt, który tu przedstawiłeś?
|
|
|
![]()
|
|
Wybierz imie, email w tabeli test gdzie imie jest puste a email to email podany w formularzu... Kiedy rezulatat bedzie inny to wyswietl: taki rekord już istnieje a jesli wszystko bedzie ok, to: dodano -------------------- Jeśli pomogłem, daj: Pomógł.
|
|
|
![]()
|
|
to ja napiszę moją interpretację linijek 3-13:
- jeżeli liczba zwróconych rekordów jest większa niż 0 - wyświetl: "taki rekord już istnieje", jeżeli liczba zwróconych rekordów nie jest większa niż 0 wyświetl: "dodano" nie widzę w tym sensu, chyba komunikat typu "dodano" będziesz chciał wyświetlić po poprawnym dodaniu rekordu, a nie w momencie kiedy zapytanie nie zwróci żadnego rekordu |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem to tak:
i gdy pole nick jest puste to sie dodaje. teraz jak zrobic ze gdy pole nick jest zajete to wyswietlic komunikat? Próbowalem z else i z if(mysql_num_rows($result)> 0) -------------------- Jeśli pomogłem, daj: Pomógł.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdzanie to mozna zrobic tak :
Ten post edytował gigzorr 3.06.2010, 14:56:24 |
|
|
![]()
|
|
Eh, chyba musze porzucic prace nad ta rejestracja...
Nie umiem. ;/ -------------------- Jeśli pomogłem, daj: Pomógł.
|
|
|
![]()
|
|
masz problemy ponieważ brakuje Tobie fundamentalnej wiedzy i pomimo dużych chęci, nie bardzo wiesz co robisz, zacznij od przerobienia kursu php,a potem możesz już dowolnie realizować swoje wizje, tu masz dużo kursów - Temat: linkiKursy dla pocztkujcych, no niestety ale żeby cokolwiek zrobić w php trzeba mieć opanowane podstawy i tego etapu nie przeskoczysz
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:41 |