![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 1 Dołączył: 10.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć
To mój kod do przesyłania plików. Kod <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html> <head> <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /> <title>test</title> </head> <body> <div> <form enctype="multipart/form-data" action="in.php" method="POST"> <input name="plik" type="file" /> <input type="submit" value="Wyślij plik" /> </form> <?php if (isset($_FILES['plik']['error']) ) { $plik_tmp = $_FILES['plik']['tmp_name']; $plik_nazwa = $_FILES['plik']['name']; $plik_rozmiar = $_FILES['plik']['size']; if (!empty($_FILES['plik']['name']) && $_FILES['plik']['type']!='application/pdf' ) { print "<div class=\"wiadomosc\" ><span style=\"color: #CC0000;\">Plik: <b>".$_FILES['plik']['name']."</b> o rozmiarze <b>".$_FILES['plik']['size']."</b>bajtów nie został przesłany na serwer!</span></div>"; } if (!empty($_FILES['plik']['name']) && $_FILES['plik']['type']=='application/pdf' ) { if(is_uploaded_file($plik_tmp)) { move_uploaded_file($plik_tmp, "pliki/$plik_nazwa"); print "<div class=\"wiadomosc\" >Plik: <b>".$_FILES['plik']['name']."</b> o rozmiarze <b>".$_FILES['plik']['size']."</b> bajtów został przesłany na serwer!</div>"; } } } else { print "Za duży plik"; } ?> </div> </body> </html> Problem to, że pliki nie są przesyłane na serwer pod FF. IE przesyła poprawnie pliki typu *.pdf tak jak założyłem. Zawartość "$_FILES['type']" pod FF to "application/download" a powinno być "application/pdf"(chyba??) Proszę o pomoc pozdrawiam Ten post edytował raak07 31.05.2010, 22:15:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 32 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ty naprawde robisz zabezpieczenie uploadu w/g MIME wyslanego przez przegladarke?
![]() swietnie, podaj adres jak juz skonczysz, wykasuje Ci wszystko i zostawie zamiast strony glownej linki do stron na ktorych pisze jak porzadnie zabezpieczyc upload.. jezeli nie podoba Ci sie moja wizja poświęc 15 minut na google |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 1 Dołączył: 10.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuje za odpowiedzi i uwagi o bezpieczeństwie.
Tylko nadal nie rozumiem, dla czego plik jest przesyłany gdy uruchamiam go pod IE a ten sam plik nie jest przesłany gdy skrypt wykonywany jest pod FF Jeszcze raz proszę o pomoc Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłeś to co napisałem? Jakie są wyniki? Faktycznie pusto?
|
|
|
![]()
|
|
Cześć
Dziękuję za zainteresowanie Po wykonaniu Twojego skryptu wygląda to tak gdy wykonuję go pod FF Array ( [name] => szkolenie.pdf [type] => application/download [tmp_name] => C:\WINDOWS\Temp\php97.tmp [error] => 0 [size] => 51709 ) Array ( [name] => Image0112.jpg [type] => image/jpeg [tmp_name] => C:\WINDOWS\Temp\php98.tmp [error] => 0 [size] => 377225 ) a tak gdy wykonany jest pod IE Array ( [name] => szkolenie.pdf [type] => application/pdf [tmp_name] => C:\WINDOWS\Temp\php9A.tmp [error] => 0 [size] => 51709 ) Array ( [name] => Image0112.jpg [type] => image/pjpeg [tmp_name] => C:\WINDOWS\Temp\php9B.tmp [error] => 0 [size] => 377225 ) Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No to juz wiesz czemu przechodzi ci tylko pod IE: dales taki warunek na typ ze przechodzi tylko pod IE. Jak sam widzisz FF zwraca inny typ.
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cześć
Dziękuję za zainteresowanie. Wiem że typ jest inny, pisałem o tym już w pierwszym poście. Pytanie, jak to możliwe że ten typ się zmienia na taki - application/download ale tylko u mnie. Czy typ pliku nie jest stały i tak samo widziany przez różne przeglądarki? Testowałem to na innych komputerach pod Chrome i też FF - tam jest ok. Testowałem również inne typy plików pod moim FF i jest ok tz. odpowiedni typ dla pliku. Ten typ zmienia się tylko u mnie i właśnie próbuję dojść co się przestawiło? Wyczyściłem historię do zera, pliki ciasteczek też. Jeszcze raz proszę o pomoc Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
To zależy czy grzebałeś aż tak głęboko we "wnętrznościach" przeglądarki, jeśli nie no to zaakceptuj że tak musi być
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 22:06 |