![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć. Zastanawiam się jak najprościej stworzyć komunikator internetowy, bardzo ubogi w funkcjach (chodzi mi tylko o czat z jedną osobą w czasie rzeczywistym), w oparciu o php i js?
Chodzi mi o jakiś schemat, jak to by miało działać. Ten post edytował Purpen 31.05.2010, 14:08:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
JS co np. 5 sekund wysyła w tle żądanie do serwera (AJAX), które w odpowiedzi zwraca nowe wiadomości.
Wysyłanie nowych wiadomości to również wysyłanie żądania w tle. Serwer jest odpowiedzialny za całą "obudowę tego", tj. uwierzytelnianie użytkowników, zwracanie odpowiednich danych |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Są różne biblioteki pomagające w budowie tego typu komunikatorów, ja ostatnio bawię się np. Strophe JS.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odświeżam trochę temat.
1. Czy zna ktoś jakieś strony internetowe , artykuły , poradniki jak napisać komunikator internetowy w PHP, Javascript i JQuery? 2. Byłby w stanie ktoś polecić jakieś książki do tego jak stworzyć komunikator internetowy w PHP , Javascript i JQuery? Z góry dzięki i pozdro ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Są różne biblioteki pomagające w budowie tego typu komunikatorów, ja ostatnio bawię się np. Strophe JS. I jak Ci idzie? Udało Ci się napisać realtime czat w oparciu o to? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W 4 lata może napisał w końcu
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nauczcie się w końcu korzystać z dobrodziejstwa Google. Wiem że jest to trudne bo nie wiadomo gdzie wpisać frazy wyszukiwania a do tego raczą nas piekielną ilością reklam przysłaniających wartościowy Content, do tego każą sobie płacić za ilość s. spędzonych na wymyślaniu...
http://frug.github.io/AJAX-Chat/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 594 Pomógł: 122 Dołączył: 17.07.2005 Skąd: P-na Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kiedyś też miałem ambicje na sklecenie czegoś takiego, ale jak zwykle skończyło się na braku czasu
![]() Ale i tak byłem dumny jak paw, że działało ![]() 176 . 122 . 227 . 224 erlang + js/ajax Ale powoli myśle nad kolejną wersją ale już z wykorzystaniem websocketów |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakbyś ogarnął to się pochwal bo szukam kogoś takiego
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 594 Pomógł: 122 Dołączył: 17.07.2005 Skąd: P-na Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wczesniej niż na koniec roku niestety się nie zapowiada
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 20 Dołączył: 17.01.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakbyś ogarnął to się pochwal bo szukam kogoś takiego ![]() Ja coś takiego ogarnąłem/ogarniam(bo jeszcze muszę dorobić archiwum). ale masa roboty przy tym. 1) Stawiania serwera xmpp(OpenFire zrobiłem) 2) Api plugin do OpenFire - tworzenie, usuwanie użytkowników 3) Chat online - bibliotek Strophe.js - polecam przykłady z książki (Professional XMPP Programming with JavaScript and jQuery) - http://eu.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle/pr...0470540710.html - tu możesz ściągnąc działający kod źródłowy - książke też gdzieś możesz znaleźć na necie 4) Punkt 3 chat ładnie działa ale to działa tylko bez przeładowywanie strony, więc trzeba też wykorzystac bibliotekę po stronie serwera np (https://github.com/abhinavsingh/JAXL). Tworzenie połączenie po stronie serwera zwracania parametrów do metody attach w strophe. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 20:19 |