![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam mały problem, ponieważ znam tylko podstawowe podstawy php...
Otóż na stronie pewnego OSK systematycznie zmienia się data rozpoczęcia kursu.. wygląda to np. tak: Początek kursu: 15 czerwiec 2010 Chciałbym zrobić małe udogodnienie, żeby przy zmianie daty nie trzeba było za każdym razem wchodzić na serwer i modyfikować plik, tylko dać tak: Początek kursu: $data Chcę zrobić formularz np. w pliku /data.php w którym będę wpisywał tą datę, następnie ona będzie gdzieś zapisywana i wywoływana w pliku index.html Problemem jest to, jak zrobić, żeby po nowym wpisaniu daty w formularzu kasowała się ta istniejąca już, a zostawała tylko aktualna... Nie wiem czy zrozumiale napisałem, ale mam nadzieję, że rozumiecie o co chodzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował beybe 31.05.2010, 14:12:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 78 Dołączył: 4.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
o ile dobrze zrozumiałem chcesz gdzieś zachować jakąś zmienną? najprosciej zapisz sobie wartość gdzies do pliku funkcją file_put_contents, a odczytuj file_get_contents i przypisuj do value formularza html ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Aha, ale co będzie kiedy zmienię datę? Wówczas w pliku będą zapisane dwie wartości - stara data i ta nowa świeżo wprowadzona...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Serwer nie interpretuje html także choćbyś nie wiem jaki kod php tam wsadził to nie zadziała, plik musi mieć rozszerzenie php. To że będzie kilka wartości to nie problem, ważne żebyś zapisywał je w osobnych liniach. Wtedy pobierasz ostatnią linijkę z "bazy" i wstawiasz. Możesz też w skrypcie zmiany daty edytować index.html i tam podmieniać date, nie będziesz musiał robić "bazy"
|
|
|
![]()
|
|
Ale tego na razie sam nie zrobię, bo jak widać z taką niby łatwą modyfikacją mam problem... No i raczej tego nie zrobię :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż to co masz, pomożemy, wkońcu od tego jest to forum (IMG:style_emoticons/default/guitar.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Problemy, które miałem troszkę wyżej udało mi się rozwiązać i coś wyszło...
A więc... (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Z góry mówię, żeby się nie śmiać, bo to pierwszy kod php, jaki udało mi się pokleić (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Wygląda to tak: zmien.html zmien.php
data.php - tutaj zapisuje się to, co wprowadziliśmy w zmien.html I teraz mam jeszcze taki kod, który pobiera datę z pliku data.php
I jak go ulokować w pliku index.html żeby zadziałał? Da się w ogóle? Zależy mi na tym, żeby index miał rozszerzenie .html |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 4 Dołączył: 31.03.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Da się.
Dajesz w index.html tak: Początek kursu: <span id="datakursu"></span> Załączasz plik jquery w head: I dodajesz kod: |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem tak, jak napisałeś, ale nie działa... Nie wyświetla nic...
W <head> dałem: No i później Początek kursu: <span id="datakursu"></span> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki Wam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) O to mi chodziło...
Chcę to wszystko zabezpieczyć jeszcze logowaniem... Zrobiłem jakiś tam system logowania, wszystko sprawdza, ale gdzieś mam błąd bo jeśli formularze były puste to podaje komunikat o pustym i niepoprawnym haśle od razu (IMG:style_emoticons/default/blinksmiley.gif) Błąd jest gdzieś w tych {} ale nie potrafię się połapać...
Pomoże ktoś? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 04:51 |